V současné době má nějakou alergii zhruba každý pátý člověk. Nejčastěji jsou lidé přecitlivělí na pyl. Jedním z nich je i Jakub Kubíček z Kuřimi na Brněnsku. Alergii má už od narození. „Když jsem byl malý a prošel jsem se neposekanou loukou, natekly mi oči tak, že jsem neviděl na metr. Na kůži se mi objevila vyrážka,“ popsal příznaky alergie Kubíček.

Dětská lékařka ho prý ujišťovala o tom, že jakmile dospěje, příznaky, jako je otékání očí a atopický ekzém, zmizí. „Je mi pětadvacet let, otok a svědění očí sice zmizely, ale s kožním ekzémem se potýkám dodnes. Zkoušel jsem i různé vakcíny a homeopatika. Injekce mi myslím pomohly zmírnit svědění očí. Homeopatika podle mě nezabrala vůbec,“ zhodnotil léčbu Kubíček.

Nové vakcíny

Podle odborníků se dá pylová alergie léčit několika způsoby. „Léky působí jako prevence. Při dlouhodobém a pravidelném užívání oslabují projevy alergie a mohou zabránit jejich vzniku. Další možností jsou vakcíny, díky kterým si organismus vytváří obranný systém,“ vysvětlila lékárnice Božena Pátková z Hodonína.

Brněnský alergolog Tomáš Rohovský dodal, že jediný pokrok, který za poslední dobu v léčbě alergií nastal, je ve kvalitě vakcín a možnosti vakcinace v tabletách.

Někteří pacienti zkouší s alergiemi bojovat také pomocí alternativní léčby, například homeopatiky. „V žádné velké studii nebylo nikdy potvrzené, že jsou účinná. Klienty však neodrazuji. Homeopatika jim neuškodí,“ zdůraznil Rohovský.

Zdravotní sestra z oddělení alergologie v blanenské nemocnici Marie Odehnalová očekává v nejbližších dnech nápor pacientů. „Akutní případy přichází k vyšetření na přelomu března a dubna. Konec sezony bývá většinou v srpnu,“ řekla.

Špatné prostředí

Počet alergiků podle Odehnalové neustále roste. „Je to dané životním prostředím a změnou imunity člověka,“ tvrdí Odehnalová.

Kromě přehnané citlivosti na pyly roste počet alergiků na plísně. „V dnešní době se zateplují byty i domy, vyměňují se okna. Nedostatečné větrání podporuje růst plísní,“ poznamenala alergoložka z ordinace na Mendlově náměstí v Brně Jitka Rychnovská.

Častěji se objevují také takzvané zkřížené potravinové alergie. Člověk, který má alergii na pyl, mívá často alergii na lískové ořechy nebo jablka. „Říká se, že v budoucnu bude alergický každý druhý člověk,“ tvrdí Rychnovská.

INFOGRAFIKA ZDE