Předloni lékaři v ambulancích na jižní Moravě podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky léčili 516 lidí s poruchami příjmu potravy. Na psychiatrii dlouhodoběji pobývalo pěta-padesát lidí, zatímco rok předtím to bylo o čtrnáct méně. Šlo hlavně o mladé dívky, ale i o část mužů.

Přibývající počet těchto pacientů zaznamenala i Miroslava Navrátilová z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Bohunicích. „Ročně pracuji s desítkami lidí. Téměř se ale nesetkávám s tím, že by odmítali jídlo jen kvůli tomu, že chtějí být hubení. Jde většinou o nízké sebevědomí nebo o problém z dětství. Setkala jsem se se zneužívanými dívkami, vliv má také šikana ve škole nebo nezájem rodičů. Dítě pak hledá pozornost tím, že přestane jíst,“ uvedla lékařka. Diagnostikovaných případů podle ní přibývá zejména díky tomu, že se o problému více mluví.

Anorexie a bulimie
⋅ V roce 2015 v ambulancích na jižní Moravě léčili 516 lidí s poruchami příjmu potravy.
⋅ Na psychiatrických odděleních pobývalo 55 lidí.
⋅ Nemocní často trpí odmítáním jídla (anorexií) či záchvaty přejídání a zvracení (bulimií).

Zmíněné poruchy podle Osadníkové pramení hlavně ze špatně nastavených společenských měřítek, která ženám předhazují kult krásy. „Je třeba o všem otevřeně mluvit. Dělat přednášky na školách, aby mladí problém brali více vážně,“ míní.

Lidem s touto nemocí v Brně pomáhá centrum Anabell, které o problematice debatuje i s mladými na školách. „Obrací se na nás klienti s anorexií, bulimií nebo záchvatovitým přejídáním. Často se setkáváme i se staršími klientkami nebo i s muži. Někomu trvá i léta, než se člověk dostane z nejhoršího,“ sdělila Lucie Peřinová z centra.

Úplně se vyléčit je pro pacienta obtížné. „Při chorobě člověk dostane léky, které buď zaberou, nebo ne. Anorexie je ale v hlavě. Pořád jsem sobě i okolí říkala, že jsem v pořádku. Přitom jsem byla závislá na hladovění,“ popsala Osadníková.

V cukrárně Větrník s Radimem Řezáčem.
Zmrzlina? Loni byla trend marihuanová, letos aloe vera, říká cukrář