„Moc se těším. Samozřejmě hlavně na Nordkapp, ale chci navštívit také souostroví Lofoty. Lákají mě především přírodní zajímavosti, mezi nimi i Kurská kosa, písečný poloostrov v Baltském moři,“ svěřil se jednadvacetiletý mladík.

Pavel Novotný vyjel na svoji cestu z Čejkovic pod Mont Blanc.
Udělal maturitu a vyrazil na tisícikilometrovou cestu pod Mont Blanc. Na Libertě

První den se chce ale teprve pořádně rozjet s více než pětačtyřicetikilogramovou zátěží. Úvodní etapa tak má končit za Ždírcem. V dalších dnech chce došlapat do nejsevernější části České republiky – do Šluknovského výběžku. „Pak už mě čeká Německo, pojedu směr Hamburk. Každý den bych chtěl urazit ideálně sto kilometrů,“ podotkl Novotný.

Poté se jeho kolo bude otáčet na Dánsko, odkud se trajektem dostane na Skandinávský poloostrov. Přes Švédsko čejkovický cestovatel zamíří do vytouženého Norského království. „Bude to tak třikrát obtížnější než loni pod Mont Blanc. Liberta tu dlouhou štreku více než tři tisíce kilometrů vydržela a mě to začalo bavit. Tentokrát by to mělo být mezi osmi až devíti tisíci kilometry. Tož, uvidíme, jak to dopadne,“ řekl nadšený cyklista.

Dudy jsou předmětem vášnivého obdivu i vědeckých výzkumů. Jejich hudební a taneční tradici evropských regionů přiblíží pořad na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici na Hodonínsku Z krajin za obzorem.
Pět tisíc let starý hudební nástroj. Dudáka od foukání osvobodil čerpací měch

Zpátky plánuje jet přes Finsko, pobaltské státy a Polsko. „Do tří měsíců se chci vrátit. Bude to moje největší a nejnáročnější cesta v životě,“ doplnil pracující student.

Jeho výbava na severní expedici se oproti té loňské výrazně proměnila. Za kolem chybí přívesný vozík, i přes aktuální vedro veze jen něco málo přes čtyři litry vody a kalorie bude doplňovat i z vlastnoručně připraveného sušeného kuřecího masa, které navoněl vyhledávanými čejkovickými bylinkami. Kromě klasického stanu sebou veze také autoplachtu, pod kterou plánuje spát za současných tropických teplot.

Hodonínská tygřice má čtyřčata.
Tygřice má čtyřčata. Mláďata čeká kritické období, lidé je uvidí za měsíc

Jelikož je Pavel již deset let členem Hnutí Brontosaurus, má i jeho cesta ekologický a dobrovolnický záměr. „Chtěl bych naši neziskovku podpořit, udělal jsem výzvu, kterou chci získat nějaké penízky na dobrovolnictví, ochranu přírody a památek, konkrétně pěti korunami za každý ekologicky ujetý kilometr,“ dodal Novotný.