Rodiče poukazují na to, že za trénink i výuku platí nemalé sumy. „U neplavců je to sedmnáct set za půl roku, u přípravky pak čtyři tisíce ročně. Rozhodně to nejsou zanedbatelné částky. Starší děti pak navíc platí i startovné na závodech a další poplatky,“ připomněla Monika Dufková, jejíž syn plavání navštěvoval.

Neshody mezi rodiči a Kyněrou začaly už před několika měsíci, kdy opustil pozici trenéra David Křivan. Právě on náhodou narazil na nejasnosti v platbách. „Když jsem požadoval po panu Kyněrovi vysvětlení, ukončil se mnou spolupráci s tím, že mi již nevěří. Situace vygradovala, když rodiče zjistili, že už několik let platili na účet soukromé společnosti, nikoli na účet Tělovýchovné jednoty Znojmo, jak se mylně domnívali,“ sdělil trenér Křivan. Dodal, že pokud ví, alespoň u družstva neplavců už došlo k nápravě.

O plavání ve Znojmě
• Plavecký oddíl působí pod TJ Znojmo a má za sebou jednapadesátiletou historii.· Oddíl má celkem 256 členů, z toho je 207 mladých plavců do 18 let.
• Jiří Kyněra je trenérem plavání 36 let, vychoval šest olympioniků.
• Nový plavecký spolek založený rodiči sdružuje podle jejich informací v současnosti 70 dětí.
• S radnicí a Správou nemovitostí nyní ladí možné časy, kdy budou moci trénovat v městských lázních.

Rodiče opakovaně žádali vysvětlení po Kyněrovi i zástupcích Tělovýchovné jednoty Znojmo. Následně sepsali petici, kterou podepsalo přes padesát lidí. Mimo jiné požadovali odkrytí financování a vysvětlení existence dvou účtů a dvou firem, na které putují peníze od rodičů.

Platby za děti, které navštěvují první a druhý oddíl, jdou na účet oddílu plavání Tělovýchovné jednoty Znojmo. „Pan Kyněra nám dosud žádné vysvětlení nedal, situace je vážná. Proto jsme za pomoci advokátky podali trestní oznámení na Krajské státní zastupitelství v Brně,“ informovala Dufková.

Policie. Ilustrační foto.
Muž rozbil výlohu v centru Znojma. Jeho společník sprostě nadával strážníkům

Existenci dvou účtů Jiří Kyněra zatím nevysvětlil. „Budeme to řešit na členské schůzi oddílu. Členové oddílu to mají právo slyšet jako první. Pochybnosti nebudu vyvracet předem a už vůbec ne veřejně. Veřejnost ani rodiče s tím nemají nic společného,“ vzkázal Kyněra.

O složité situaci ví také starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. „Pokud jde o město, účelovost dotací pravidelně kontrolujeme. Nyní jsme pozastavili jejich doplacení, než se záležitost vyjasní,“ podotkl Gabrhel.

Rodiče, kteří nechtějí, aby jejich děti dále plavaly pod trenérem Kyněrou, zakládají nyní svůj spolek. A s městem řeší možnost tréninků v městských lázních.

Po hádce s řidičem kamionu muž vytáhl kladivo a rozmlátil zrcátka u náklaďáku.
Nelíbil se mu manévr náklaďáku. Z kurfu proto vytáhl kladivo a šel se mstít

Děti, které trénují pod Jiřím Kyněrou má nově na starosti Květoslav Svoboda. „Pan Kyněra mě oslovil a požádal o spolupráci. Problém, který vznikl, je mezi ním, rodiči a Davidem Křivanem. Nemám s tím nic společného. Nabídl jsem se, že mu pomohu s druhým družstvem," přiblížil Svoboda.

Již několik let pořádá plavecké kempy, ve kterých učí mladé plavecké naděje. „Chtěl jsem své znalosti předat i dětem ve Znojmě. Jsem pomocným trenérem Veroniky Kolníkové. Zjistil jsem, že děti neumí plavat a mají velké mezery po technické stránce," vzkázal Svoboda, který se plavání věnuje přes dvacet let.

David Křivan: nechceme být kroužkem plavání, máme vyšší ambice 

Trenér David Křivan je absolventem fakulty sportovních studií na Masarykově univerzitě v Brně, vystudoval obor plavání. Podle informací rodičů je u dětí velmi oblíbený. Před časem ukončil hlavní trenér Jiří Kyněra s Davidem Křivanem spolupráci pro nedůvěru. Nahradil ho Květoslav Svoboda. Část rodičů ale se změnou trenéra nesouhlasí a požaduje, aby jejich děti trénoval právě Křivan. Také proto vzniká nový spolek. Zatím malí plavci plavou v provizorních podmínkách.

Chcete být opravdu jen kroužkem, jak naznačil Jiří Kyněra?

To skutečně nechceme, máme vyšší ambice a hodláme to dotáhnout minimálně na mistrovství republiky, což už se nám v minulosti také podařilo. Musím dodat, že jsem vůbec nechtěl, aby se plavání takto dělilo, a z celé situace jsem smutný. Celý spor vygradoval do stadia, kterému jsem se od začátku snažil bránit. Je možné, že časem bude opět jedno znojemské plavání. Teď je to ale tak, že mnozí rodiče stojí za mnou a chtějí, abych děti trénoval já.

Jak budete dál pokračovat?

Na nezájem si nemohu stěžovat. V tuto chvíli máme neplavce, pak přípravku a druhý oddíl. Postavili jsme dobrý tým lidí a děti připravené na závody budou výsledkem kvalitní týmové práce. Tak to má ve sportu být.

Kyněra: obavy o budoucnost plavání ve Znojmě nemám  

Hlavní trenér znojemského plavání Jiří Kyněra hodlá vysvětli na členské schůzi na konci září záležitosti ohledně financování. Odchod malých plavců ho nijak neznepokojuje.

Nemáte obavy o budoucnost plavání ve Znojmě?

Vůbec ne. Oddíl plavání má dvě stě padesát šest členů, zatím odešlo deset dětí, což je deset procent.

Jak vnímáte vznik nového spolku, který bude nově učit a trénovat děti?

Pokud se nově vzniklému spolku podaří nabrat nové děti, je to jen dobře. Pokud postaví oddíl, držím jim palce. My výsledky máme, oddíl plavání funguje jednapadesát let a máme za sebou účast na olympiádách.

Překvapuje vás současný vývoj situace?

Možná je to přirozený vývoj, že rodiče chtějí, aby děti plavaly pouze rekreačně. Myslím si, že nový spolek bude spíše kroužkem. Náš cíl je ale vychovat medailisty, kteří budou mistry republiky a budou postupovat dál. Oddíl trénuje olympionik Květoslav Svoboda a nabídla se mi i Veronika Kolníková, mistryně České republiky i Slovenska a účastnice mistrovství světa, trojnásobná sportovkyně okresu Znojmo. Víc dětem a rodičům nabídnout nemůžeme. Historie Davida Křivana je taková, že byl výkonnostní plavec a člen oddílu.

Město hlídá použití dotací. Pomocí auditu 

Znojmo – V polovině minulého týdne se sešel se zástupci rodičů starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Vyslechl jejich připomínky a slíbil, že novému spolku bude město nápomocno.

Zkontrolovalo nebo kontroluje město účelovost dotací, které jdou do plavání?

Účelovost dotací město kontroluje u všech oddílů, které působí pod TJ Znojmo. Nutno říci, že z auditu nevyplývá to, co říkají rodiče. Zatím kontroly vyšly dobře. Nyní je to již na práci kontrolního výboru, nechali jsme prověřit tři nebo čtyři roky zpátky. Nejvíce ze všeho mě překvapila existence dvou účtů. Je na zodpovědnosti pana Kyněry, aby rodičům vysvětlil, proč a kam léta peníze posílali. Ale do vzniklého sporu město nevstupuje, i když mě ohledně situace v plavání již kontaktovalo několik lidí.

Jak vnímáte současnou nespokojenost rodičů?

Myslím si, že záležitost je poměrně vážná. Dozvěděli jsme se, že rodiče údajně měli platit za startovné na závodech, i když na toto šla dotace. Zároveň si ale nebrali účtenky a nemají skutečnost jak doložit a dokázat. Každopádně jsme pozastavili doplacení dotace do doby, než se financování zcela vyjasní.

Co říkáte na vznik nového spolku?

Rozhodně je jeho vznik ovlivněný velkými emocemi, ale v zásadě s jeho fungováním nemám problém. Město nebude nový spolek nijak blokovat. Mohu slíbit, že děti na suchu nezůstanou a že jim najdeme potřebný prostor pro tréninky. Samozřejmě tak, aby se plavání trénujících dětí v lázních nedotklo hodin vyhrazených pro veřejnost. Ty je potřeba zachovat.

o penězích
Do sportu dává Znojmo necelých čtyřiadvacet milionů korun. Největší podporu má hokej. Například Orly dotuje radnice částkou osm milionů korun. Působení v soutěži EBEL je totiž nákladnou záležitostí. Čtyři a půl milionu dostali druholigoví fotbalisté.
Do oddílu plavání putuje částka kolem půl milionu korun, další milion je součástí rozpočtu. Je to nejvyšší částka z dotací, které dává město na zájmovou a sportovní činnost.
Chyby ve vyúčtování dotací se u plavců objevily například roku 2007. Audit odhalil nesprávné použití více než sto tisíc korun z dotace města, radnice žádala vysvětlení. Jiří Kyněra tehdy vše vysvětlil.