Známku pro muzeum navrhl akademický malíř Antonín Odehnal. „Autor kresby bohužel před časem zemřel, takže je známka poslední grafický návrh, který stihl udělat," uvedl ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček.

Jižanský styl života do Brna vnese 14. ročník festivalu Ibérica, který potrvá od 28. června do 4. července.
Festival Ibérica: divoké flamenco, originální paella a jižanská atmosféra v Brně

Podle Odehnalova návrhu následně vytvořil Jaroslav Tvrdoň rytinu použitou pro tisk. Nejedná se o první poštovní známku, kterou Odehnal pro Brno vytvořil. Tu, na které je vyobrazený hrad Veveří, představili zástupci města už před sedmnácti lety.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Postupně pošta vytiskne 750 tisíc kusů nové známky. „Vydáme ji jako příležitostnou, nebude tedy možný její dotisk. Protože ale bude stát dvacet korun, což je víc než klasická známka, nepředpokládáme, že jí bude nedostatek," uvedl ředitel pobočkové sítě České pošty na jižní Moravě Tomáš Křepela.

Příležitostné známky Česká pošta vydává pravidelně. „Většinou souvisí jejich tisk s velkou událostí nebo významným výročím. Tradičně je tiskneme například k olympijským hrám nebo s českými i světovými osobnostmi. Často jsou na nich ale i hrady a zámky," řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Prostor na známkách často zaplňují také architektonické památky. „V Brně máme například známku, na které je vila Tugendhat nebo chrám Nanebevzetí Panny Marie. Hned několik jich v minulosti pošta vydala také v souvislosti s nějakým z velkých veletrhů," vyjmenoval předseda Klubu filatelistů Alfonse Muchy Zdeněk Okáč. Svou vlastní známku mají dokonce i brněnské volejbalistky.

Hybridní supersport BMW i8 využívali jihomoravští policisté jen krátkou dobu. Auto nabouralo do stromu.
Policie při svezení Kruliše nepochybila. Dostane nový supersport

Tradice poštovních známek, na kterých je různým způsobem zobrazeno Brno, sahá až ke dvacátým letům minulého století. „Na první známce, která ukazuje nějakou část Brna, je vyobrazený Biskupský dvůr. Pošta ji vydala už před téměř sto lety," dodal Okáč.

VIKTORIE POKORNÁ