S hlukem a nepořádkem pod okny došla před časem trpělivost obyvatelům okolních domů a sepsali proto petici, kterou předali zástupcům města. „Nejhorší jsou středy, pátky a soboty. Jakmile zavřou ostatní podniky stahují se návštěvníci do těch, které mají otevřeno do pěti či šesti ráno. Lidé, kteří právě na pátou třeba vstávají do práce se pak vůbec nevyspí,“ popsala zkušenosti Hana Moravcová, předsedkyně sdružení vlastníků bytů několika domů v ulici 17. listopadu, která s problematickými podniky sousedí.

Ilustrační foto.
Zákon vyhnal kuřáky z hospod, ruší okolní obyvatele. Stížností na hluk přibývá

Znojemští zastupitelé petici s desítkami podpisů projednali na svém posledním zasedání. „O problému víme a připravujeme vyhlášku, která jednak zakáže požívání alkoholických nápojů na veřejných místech, jednak omezí provozní dobu různých podniků. Doufám, že to napomůže vyřešení situace,“ řekl zastupitelům starosta Vlastimil Gabrhel.

Přípravu vyhlášky podpořil opoziční zastupitel Jiří Feichtinger. „Na té ulici je naprostý nepořádek, městská policie to svými silami nemá šanci řešit, proto nezbývá než sáhnout po regulaci vyhláškou,“ řekl zastupitel.

Mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková upřesnila, že vyhlášky budou dvě. „Obě nyní posuzuje ministerstvo vnitra. Týkat se budou předem definovaných parků, náměstí či ulic, včetně právě například Mariánského náměstí, a ulic Rooseveltova a 17. listopadu. Provoz restaurací, hospod, pivnic, heren, barů, diskoték a podobně bude podle navržené vyhlášky muset končit nejdéle ve tři ráno,“ sdělila mluvčí.

Věznice Znojmo je v těsném sousedství vilek v ulici Pasteurova.
Dívají se nám do oken, dělají hluk. Obyvatele děsí zprávy o rozšiřování věznice

Iniciátoři petice čekají, až jim město chystané změny podrobněji představí. „Čekáme na informace a pak se poradíme o dalším postupu. Domnívám se ale, že omezení otevírací doby na třetí hodinu ranní mnoho neřeší, protože vždycky dlouho trvá, než se ti lidé od podniků po zavírací hodině rozejdou,“ podotkla Moravcová. V současné době mají problematické podniky otevřeno většinou do pěti či šesti ráno.

O dvě až tři hodiny zamýšlí znojemská radnice zkrátit otevírací dobu podnikům u Mariánského náměstí. Lidé si v petici stěžovali na výtržnosti.

Problémy s hlučnými a neukázněnými hosty několika podniků v městě řešili představitelé města i ve Ždánicích na Hodonínsku. „Provozní dobu jsme nakonec vyhláškou omezili prakticky nepatrně. Pomohlo zejména zřízení městské policie. Máme dva strážníky, kteří podle potřeby k podnikům vyjíždí, což se nám osvědčilo,“ řekl ždánický starosta Vladimír Okáč.

S požárem stojícího obilí a slámy bojovali hasiči na poli mezi Kuchařovicemi a Příměticemi u Znojma.
U Kuchařovic hořelo pole. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu

V Břeclavi nedávno měnili regulaci otevírací doby restauračních zahrádek. „Dosud platilo omezení otevírací doby do půl jedenácté večer, o víkendech do půlnoci. Od července v souvislosti se změnami přestupkového zákona již přímé omezení platit nebude, ovšem provozovateli přibude odpovědnost za to, že po desáté večer nebude docházet k rušení nočního klidu,“ uvedl mluvčí radnice Jiří Holobrádek.