Jeho jednání odmítl třeba starosta města Milan Lúčka. „Reakci zastupitele Sedlačíka nechápu. Není možné bezdůvodně nikoho legitimovat a už vůbec ne na základě barvy pleti. Vyzývat občany, aby se chovali jako on, je výzva k nenávisti k lidem odlišné pleti,“ uvedl.

Zajedno jsou s ním kolegové z radnice. „Spolu s místostarosty Ladislavem Ambrozkem a Jiřím Jandou se od něj plně distancujeme,“ prohlásil starosta.

Podobně se vyjádřila i opoziční zastupitelka za Svobodné Terézia Mlýnková Išková. „Roman Sedlačík udělal ostudu nejen sobě, ale celému městu. Jeho hysterická reakce byla přehnaná. Osobně mám větší strach z těch, kdo si myslí, že policie může bezdůvodně legitimovat lidi procházející se po ulici než z přítomnosti turistů z jiných států,“ prohlásila zastupitelka.

Ilustrační foto
Ve městech vyrostou další supermarkety. Kyjovští hledají využití pro mlékárnu

Příspěvek s černochem, muslimy i fotografií ze Sedlačíkova profilu v úterý zmizel. Byl zablokovaný. „Reagoval jsem tak, jak jsem reagoval. Jsme přece jenom u hranic, které nejsou vůbec hlídané,“ napsal Deníku Rovnost exmístostarosta.

Při posledních komunálních volbách vedl kandidátku sociálních demokratů, za které v zastupitelstvu také usedl. Loni však vstoupil do Řádu národa, podobně jako jeho nynější stranická kolegyně a radní Jana Gajošová. Šéfka tamního hokejového klubu se do zastupitelstva dostala za Změnu. „Romana Sedlačíka znám dobře. Není žádný rasista, pokud vím, jeho žena je Romka. Jeho facebookový profil mi nepřísluší hodnotit, ale vadí mi následná reakce vedení města,“ uvedla Gajošová, garantka hodonínské městské policie i krajská lídryně řádu.

Politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček připomněl, že Řád národa nefiguruje v žádných předvolebních průzkumech. „Nyní je u nás víc než sto registrovaných stran a hnutí, a tato formace patří zřejmě mezi těch osmdesát, které v podstatě nejsou vidět,“ podotkl Kopeček.

Ilustrační foto.
Jste muslimové? ptal se zastupitel Hodonína. Na kolemjdoucí zavolal strážníky

Řád blíž přiblížil jeho kolega a odborník na extremismus a bezpečnostní politiku Miroslav Mareš. „Jde o konzervativní nacionalistickou stranu, která se asi snaží využít zneklidněné situace po migrační krizi. Pokouší se vyprofilovat na odporu k cizincům a islámu, který v české společnosti existuje, a tvrdém volání po právu a pořádku,“ sdělil Mareš s tím, že strana má za sebou neúspěšné senátní volby a podobnými excesy se snaží zviditelnit.

Podle něj má Řád národa v republice tři bašty – západní a severní Čechy a Hodonínsko. „Tam převládají bývalé národovecké proudy ze sociální demokracie, v severních Čechách je vedení složené spíš z bývalých členů bezpečnostních sborů,“ upřesnil Mareš.