Vlak míjí postupně brněnskou Lesnou, Židenice a dolní nádraží, odkud projíždí vlečkou směrem na Výstaviště. Děti a rodiče cestu napjatě sledují vyklonění z oken a radostně mávají na každého, kdo prochází kolem. „Výlet vlakem je úžasný. Dcerku nejvíce baví mávat lidem a autům, ti zase mávají nám. Občas ji musíme zastavovat, ať se nám nevyklání moc,“ vypráví Hana Fuksová.

V Brně se uskutečnil druhý ročník akce Slide Czech, která se bude postupně konat ve více než deseti městech v České republice. Návštěvníci s nafukovacími kruhy nebo lehátky pod paží se přišli osvěžit na více než tři sta metrů dlouhou vodní skluzavku.
Nejlepší osvěžení? Jízda na obří skluzavce na Kraví hoře, pochvalují si Brňané

Za dolním nádražím najíždí vlak na šestiproudovou silnici v Poříčí. „Jenom ať nepotkáme červenou,“ křičí před semaforem napjatě malý chlapec.

Kolemjdoucí jsou zaskočení. Neobvyklou podívanou většinou natáčejí, stejně jako řidiči v autech, která vlak míjí. „Jedu tudy poprvé v životě a také prvně vidím, že tady něco mezi auty projíždí,“ neskrývá překvapení Hana Votavová.

Na výlet vlakem vyrazila také s manželem a dcerkou. „Největší zážitek pro nás je radost našeho patnáctiměsíčního dítěte. Třeba si něco bude pamatovat,“ doplňuje Zdeněk Votava.

Ne všechny rodiny si však cestování užívaly naplno. Problematické byly zejména první historické linky. „Byli jsme rádi, že jsme vůbec jeli. Pořadatelé neměli akci logisticky zvládnutou a cestující rodiny měly problém se vejít. Měli jsme pocit, jako by prodali pětinásobně více lístků, než je kapacita vagónů. Těšili jsme se, ale možná bychom si víc užili koukání na vlak zvenčí,“ podotýká Petr Gondek, který vyrazil na projížďku s rodinou.

V kukuřičném poli u Hrušek vzniklo bludiště.
Nová atrakce otevírá i na jižní Moravě. Soutěžení na čas v kukuřičném labyrintu



Dopolední boj s místy potvrzuje i jeden z průvodčích Martin Susedík. „První vlak byl přeplněný, ale nějak jsme to zvládli a doufáme, že byli cestující spokojení. Největší ohlas u lidí pozorujeme při projíždění vlečkou, kde se normálně vlakem lidé nedostanou,“ zmiňuje.

Děti často upírají zrak i na průvodčí, kteří kontrolují lístky v historických uniformách. „Jedná se o vzor z roku 1934, který přibližně odpovídá stáří soupravy a parním vagónům,“ podotýká Susedík.

Kromě parního vlaku si dávné časy Brňané připomínají také jízdou či prohlídkami historických tramvají a autobusů. „Zájemci se poprvé mohou projet retro vozem T2, kterému se přezdívá Sputnik,“ vyzdvihuje mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová.

Ilustrační foto.
Nezletilý motorkář má středně těžké poranění nohy. Po srážce s náklaďákem

Na kolejích se Brňané setkávají i s parní tramvají Caroline. V neděli ji mohou potkat na okružní trase centrem města.