Desátý v řadě, ale ne zrovna v příliš lichotivé statistice skončil obchodní dům Kaufland ve Veselí nad Moravou.

Je totiž desátou prodejnou, kterou od začátku roku uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce kvůli výskytu hlodavců. Na případ upozornila Televize Nova poté, co jí napsal jeden z místních, že mezi zbožím v regálech jsou návnady.

„Na prodejní ploše i v zázemí provozovny jsme zaznamenali několik ložisek stop přítomnosti škůdců. Šlo zejména o výskyt myších exkrementů a požer potravin na regálech. V krabici s oleji na prodejní ploše se nacházel uhynulý hlodavec a návnady prodejce umístil přímo do regálu s potravinami," popsal mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva, co zástupci státního podniku při kontrole ve středu dvanáctého června ve veselské provozovně objevili.

Obchod je od té doby zavřený. „Z opakujících se případů jsem znechucená. Nedávno jsem byla obchodě jiného řetězce, kde byl opravdu hrozný nepořádek, takže mě to vlastně ani nepřekvapuje. Ale myši mezi regály, špína na zemi, plesnivé ovoce a zelenina, to je prostě nepřijatelné. Jsem ráda, že obchod okamžitě uzavřeli," uvedla Marie Brhelová, která za velkými nákupy jezdívá do Kauflandu v Kyjově. Ten naopak pochválila. „V Kyjově jsem spokojená, protože tato prodejna je vždy čistá a uklizená. Přiznávám ale, že si teď začnu v obchodech dávat pozor na to, jestli někde nejsou návnady nebo něco podezřelého," doplnila zákaznice.

Chtějí brzy otevřít

Jak uvedl mluvčí obchodní společnosti Michael Šperl, Kaufland se zákazníkům za nepříjemnosti omlouvá a dělá vše pro to, aby se prodejna opět co nejdříve otevřela.

„Veselská prodejna je teprve rok a půl stará, tedy prakticky nová. Velmi pečlivě ji obhospodařujeme, ale především pravidelně čistíme. V pravidelných časových odstupech navíc z preventivních důvodů provádíme deratizační práce, a to na všech našich prodejnách," uvedl Michael Šperl.

Monitorovací staničky jsou podle něj standardním preventivním nástrojem. „Na prodejnu je umísťuje specializovaná firma, nikoliv zaměstnanci. Z tohoto důvodu je středeční případ velmi nepříjemný," doplnil mluvčí společnosti. Podle Kopřivy je však taková praxe nepřípustná.

Myši sice podle jednatelky vracovské deratizační společnosti Chavet, Miroslavy Chmelové, nejsou pro člověka tolik nebezpečné, jako například potkani, trusem a močí ale přenášejí především střevní choroby. „Potkan už přenáší víc nemocí, jako je leptospiróza nebo například žloutenka. Šťastná podle mě ale hlavně nebyla volba umístění návnad. Zákon sice nezakazuje to, aby byly přímo v prodejně, měly by ale být mimo regály, ve kterých jsou například sušenky nebo rýže," posoudila Miroslava Chmelová.

O znovuotevření prodejny rozhodne další kontrola zástupců Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 
„Z naší strany jsme udělali vše potřebné," uvedl za Kaufland Michael Šperl.

Kromě důkladné deratizace nařídila inspekce ve veselské prodejně likvidaci všech potravin poškozených přítomností hlodavců a také nařídila zabezpečení všech prostor, kudy mohli škůdci vnikat do prodejny i zázemí. „S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce," dodal Pavel Kopřiva.