Davy lidí, kteří se rozhodnou horký konec týdne strávit u vody, se musí připravit na dopravní komplikace. „Doporučujeme přicestovat k přehradě hromadnou dopravou. Cesta autem se může protáhnout o několik desítek minut,“ varoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Městská policie na místě posílí hlídky. „Kolegové budou obcházet pláže kvůli zajištění bezpečnosti návštěvníků a předcházení krádežím,“ dodal mluvčí.

Nejteplejším dnům v roce nevzdorují jenom lidé, ale také Brněnská přehrada. A zatím úspěšně. Pětice míst na přehradě hlásí, že koupání v nádrži nic nebrání. „Podle pondělních měření je voda ve všech oblastech přehrady vhodná ke koupání. Mírně zhoršené, přesto vyhovující podmínky jsme zaznamenali jenom na Rakovci,“ řekla krajská hygienička Jana Derková.

Ilustrační foto.
Boj proti horku v práci? Třeba zmrzlinou zdarma


K udržování vody bez sinic přispívá práce vodohospodářů. „V květnu jsme spustili provzdušňovací věže. Spolu s dávkováním síranu železitého, který je pro člověka neškodný, se nám díky tomu daří udržovat vodu vhodnou ke koupání už osmou sezónu,“ popsal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Někteří návštěvníci k přehradě chodí, aniž by si předem zjišťovali podrobné informace o kvalitě vody. „Brněnská přehrada se mi líbí. Jsem zvyklá koupat se i v bahnitějších rybnících," řekla Brňanka Magdaléna Divišová.

Voda zamořená sinicemi však pro plavce představuje zdravotní riziko. „Sinice a řasy mohou způsobit alergickou reakci nebo podráždit oči či pokožku. Dlouhodobé působení ve velkých dávkách působí toxicky a může poškodit játra, ledviny, trávicí systém nebo nervovou soustavu,“ upozornila Derková.

Po koupání v přírodě by tedy lidé měli dbát na několik základních pravidel. „Nenechávat na těle mokré plavky a co nejdříve se osprchovat čistou vodou,“ poradila hygienička.

Ilustrační fotografie.
Na operaci či kočičí jídlo. Z Nora vylákala 53 milionů, peníze prohrála v kasinu

DOMINIKA VRBECKÁ