Konec týdne má být podle meteorologů rozhodně studený. „Minimální ranní teploty mohou přiblížit rekordním z roku 1982, kdy ve Strážnici na Hodonínsku naměřili téměř minus šest stupňů,“ upozornila meteoroložka Ivana Záluská.

Teploměry sledují s obavami zejména sadaři. „Držíme služby, část lidí šla už domů, aby mohla přijít po půlnoci. Různé modely totiž ukazují, že má být nula až minus dva stupně. Máme proto připravené mlhostroje i balíky slámy na pálení,“ řekl ve čtvrtek odpoledne Martin Feranec ze sadů Öko Fruit ve Slupi na Znojemsku. Dodal, že mlhostroji či ohněm mohou ochránit asi jen třetinu z třiceti ohrožených hektarů sadů meruněk.

Někteří další sadaři vyčkají vývoje počasí. „Sadů máme dvě stě hektarů, nemáme šanci je ochránit. Višně a další peckoviny naštěstí už odkvetly a meruňky do plného květu nastupují,“ uvedla Zdena Pindová ze sadů firmy ZP Mikulčice na Hodonínsku.

Sníh a teploty jako v únoru. Doslova aprílové počasí ve středu překvapilo nejednoho Brňana.
Zima potrápí až do soboty. Sněhové srážky už meteorologové nepředpokládají

Klidnější jsou silničáři. „Posílili jsme pohotovosti na téměř zimní úroveň, ale vyjíždět jsme nemuseli. Vzpomínám si, že před dvěma nebo třemi lety jsme na přelomu března a dubna měli práce podstatně víc. Tehdy na Velikonoce sněžilo a například ve Vrbici na Břeclavsku, která leží na kopci, měli metr a půl vysoké závěje,“ řekl šéf břeclavské oblasti krajské správy silnic Ladislav Hádlík.

Vyjíždět zatím nemuseli ani znojemští silničáři. „Zavedli jsme kvůli předpovědi pohotovosti, osm aut jsme přestavěli zpět na zimní úpravu a sledujeme vývoj počasí na každém cestmistrovství,“ konstatoval šéf provozu znojemské oblasti správy silnic Josef Fukač. Také on pamatuje sníh na přelomu března a dubna. „V první polovině dubna jsme to zažili víckrát, kolem dvacátého už ale ne,“ zmínil Fukač.

Pokud přijdou mrazy, budou ovocnáři ze Stošíkovic na Louce letos poprvé zkoušet stroj na výrobu mlhy. Má pomoci ochránit stromy před vlivem mrazu.
Ovocnáři brojí proti mrazu. Květy stromů má ochránit speciální mlhostroj