Byla nejstarší dívkou v rodině, a tak to odnesla nejvíc. Z domu nemohla přibližně osm let a týraná rozhodně byla. Deníku Rovnost to exkluzivně řekla mladší sestra ženy, která údajně roky neopustila rodinný dům v Milonicích na Vyškovsku. Případ řeší kriminalisté od letošního července.

„Rodiče sestru zapírali jak před úřady, tak před rodinou. Výhrůžkami jí bránili vycházet z domu a mě nutili, abych nikomu nic neřekla," tvrdí sestra třiatřicetileté ženy, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Podle zjištění Deníku Rovnost právě ona celou věc oznámila na policii. Přístup třeba k mobilnímu telefonu ale její sestra měla. „Bály jsme se, zda se tím bude někdo zabývat. Protože jsme byly obě celý život udržované ve vědomí, že nám nikdy nikdo neuvěří," podotkla žena. Proč rodiče její sestru věznili, ale neobjasnila. Nechtěla mluvit ani o tom, jakého násilí se rodiče na sestře dopouštěli.

Její starší sestra nyní bydlí v podnájmu a shání si práci. „Tu zatím nemá, řeší problémy s úřady," zdůraznila.

To, že se nejedná o jednoduchou záležitost, potvrdil i ředitel úřadu práce ve Vyškově Jan Marek. „Pomáháme jí jak v oblasti sociální, kde obdržela příslušné dávky, tak i při hledání zaměstnání. V tuto chvíli je pravděpodobné, že otázku jejího zaměstnání dořešíme," podotkl Marek.

Rodiče mlčí

Kauza dál hýbe malou obcí. Nikdo z manželského páru redaktorům Deníku Rovnost po zvonění u domu v minulých dnech neotevřel. „Nechci se o tom bavit," odpověděla přesto včera do telefonu tichým hlasem matka ženy.

Vyškovská policejní mluvčí Iva Šebková zdůraznila, že policie dosud nikoho neobvinila. „Vyšetřovatelé ještě nemají znalecké posudky pohromadě. Do měsíce můžeme vědět víc," prohlásila Šebková. Pokud znalecké posudky ukáží, že žena byla roky zavřená nedobrovolně, policisté patrně vznesou obvinění z trestného činu týrání osoby žijící ve společném obydlí.

Podle zjištění Deníku Rovnost policie ženu a jejího nezletilého bratra odvedla z domu v polovině července. „Od té doby, co to celé vyšlo na povrch, jsem slyšela snad pět různých verzí. Celé je to záhadné. Zatím ale nevěřím ničemu," uvedla asi pětačtyřicetiletá žena z Milonic, která si přála zůstat v anonymitě.

Na závěry policejního vyšetřování si chce počkat také milonický starosta Miroslav Přikryl. „Nic o tom nevím. Lidé v obci už o případu moc nemluví, přijde mi, že to prozatím trochu odeznělo," řekl pouze Přikryl.

Ženě v trestním řízení pomáhá advokát Karel Střelec, který má kancelář ve Vyškově. „Spolupracuji s orgány činnými v trestním řízení tak, aby se případ objasnil, aby byli potrestaní případní pachatelé. A hlavně aby moje klientka byla do budoucna chráněná před jakýmikoli útoky. Podnikám kroky proti rodičům klientky. Požaduji pro ni jednak omluvu a jednak peněžní náhradu za jednání, kterého se vůči ní měli dopustit," poznamenal Střelec.

Blízká příbuzná ženy vězněné rodinou v Milonicích na Vyškovsku se rozhodla promluvit. Kromě jiného řekla:

Rodiče sestru zavřeli v domě a zapírali před úřady. Osm let

Svůj pokoj jako vězení, v roli žalářníků otec s matkou, týrání. Takovou situaci měla zažívat dlouhé roky mladá žena z Milonic na Vyškovsku. V exkluzivním rozhovoru pro Deník Rovnost to tvrdí sestra oběti. „Když se zmínila, že zavolá policii, rodiče ji zamykali," svěřila se mladá žena.

Jak dlouho věznili rodiče vaši sestru?

Sestra nemohla ven z domu přibližně osm let. Rodiče ji zapírali jak před úřady, tak před rodinou. Výhrůžkami jí bránili vycházet z domu a mě nutili, abych nikomu nic neřekla.

Byla vaše sestra obětí týrání?

Podle mého názoru jednoznačně ano.

O jaké násilí vlastně šlo?

Nechci se k tomuto dotazu vyjadřovat.

Proč se z více dětí stala obětí právě vaše sestra?

Nebyla sama. Ale protože se narodila jako první děvče v rodině a protože mě a později i nejmladšího bratra celou dobu chránila, odnesla to bohužel nejvíc.

Proč ji vlastně rodiče v domě izolovali?

To nechci zveřejňovat.

Jak došlo k odhalení případu?

Policii jsem věc oznámila já po konzultaci se dvěma organizacemi, které pomáhají obětem domácího násilí.

Proč vlastně záležitost vyšla na světlo až po takové době?

S oznámením jsem váhala, protože jsem měla strach, jak se rodina zachová, když se obrátím na policii. Ale hlavně proto, že jsem se předtím velmi bála, abych sestřinu situaci ještě nějak nezhoršila.

Podle policie měla vaše sestra k dispozici mobil a počítač s připojením k internetu. Můžete vysvětlit, proč je nevyužila k osvobození?

Ani já, ani sestra jsme si nebyly jisté, zda se tím bude někdo zabývat. Protože jsme byly obě celý život udržované ve vědomí, že nám nikdy nikdo neuvěří. Nebo že sestru zavřou na psychiatrii, kde se k ní prý budou všichni chovat ještě hůř než doposud. Navíc vždy, když se sestra zmínila, že zavolá policii, ji rodiče zamykali.

Jak je na tom nyní vaše sestra?

Poté, co ji propustili z nemocnice, kam ji po zásahu v domě rodičů odvezla policie, aktivně začala shánět ubytování i zaměstnání. Práci zatím nemá, bydlí v podnájmu a řeší problémy s úřady, které jí nechtějí poskytnout žádný příspěvek na bydlení, i když je bez prostředků a podporovat ji musím já. Její situaci velmi ztížily spekulace a pomluvy, které zazněly v médiích.

Chcete vyvrátit nějaké lži, které se v souvislosti s případem objevily?

Sestra nikdy nebyla na psychiatrii, nebyl k tomu důvod. Nikdy nebyla těhotná a nepodobá se žádnému zvířeti. Je to psychicky i fyzicky normální žena, která byla pouze neuvěřitelně dlouhou dobu týraná.

Stýká se vaše sestra s ostatními členy rodiny?

Pouze se mnou a nejmladším bratrem.

Je váš nejmladší bratr stále v dětském domově?

Bráška je moc malý na to, aby ho probírala média.

Jak kauza ovlivnila váš život?

Se sestrou jsme si byly vždy blízké, v podstatě mě vychovala. Nemohla jsem se déle dívat na to, čím v domě prochází. A právě proto mě téměř všichni příbuzní odsuzují a zavrhují. Lituji jen jediné věci, že jsem to neřekla dřív. Mohla jsem tím zachránit část sestřina života. Podobné případy by neměly zůstat v tajnosti. Trpí celá rodina, poznamená to i další generace. Nemluvě o tom, jak neskutečně musí trpět člověk, který je obětí podobného jednání. Rodiče mají své děti chránit, ne jim ubližovat.