Umělý sníh by podle starosty prodloužil dobu, kdy mohou být děti venku. „Dá se to přirovnat k údržbě hřišť městskou částí. Zatím ale jen zjišťujeme zájem lidí," zdůraznil Kratochvíl.

Zasněžování svahů v Bystrci
• na názor obyvatel na zasněžování kvůli sáňkování se ptal bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl na sociálních sítích
• zjišťuje zájem zasněžovat menší plochy široké přibližně dvacet až třicet metrů a dlouhé dvacet až čtyřicet metrů
• náklady na zasněžení podobně velké plochy do dvaceticentimetrové výšky odhadl starosta na 10 až 15 tisíc
• v úvahu přicházejí místa, kde už děti obvykle sáňkují

Sněžné dělo chce bystrcká radnice získat od sponzora nebo od města. „Platili bychom jen provoz. U menších ploch to vychází za sezonu asi na deset tisíc korun," dodal starosta.

Zasněžování by se týkalo míst, kde už děti obvykle sáňkují. Příkladem je svah vedle psího výběhu v Teyschlově. Výběr svahů ovlivní také obyvatelé Bystrce.

Na facebooku zatím převažují příznivci projektu. „Je to dobrý nápad. A radost bych nepřepočítával na peníze, obzvlášť když to děti vytáhne ven od televizních obrazovek," reagoval Jiří Bertschinger z brněnské Bystrce.

Výroba umělého sněhu vyžaduje teploty nižší než dva stupně pod nulou. Nejblíž Bystrce měří meteorologové teploty na stanici v Žabovřeskách. Podle třicetiletého průměru teplota pod nulu poklesne v Brně průměrně sedmadevadesát dní v roce. „Takzvaných ledových dnů, kdy je teplota vzduchu po celý den pod nulou, je ročně průměrně sedmadvacet," vysvětlil Filip Chuchma z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Dnů se sněhovou pokrývkou je v průměru dvaačtyřicet ročně.