Takzvaná stará škola ke klášteru a kostelu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava těsně přiléhá. „Chystaný projekt má dvě hlavní části. Pokud uspějeme, město se postará o opravu staré školy a přilehlého prostranství rajského dvora, včetně gotického ambitu. V opravené budově vzniknou prostory, kde partnerské univerzity připraví semináře a další vzdělávací programy,“ informoval znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Město někdejší školu i budovy Louckého kláštera vlastní. Vláda klášter v únoru prohlásila národní kulturní památkou.

Na projektu se spolu s městem podílí Dunajská univerzita v dolnorakouské Kremži a brněnské Vysoké učení technické. „Loucký klášter se stane určitým modelem, na kterém budeme zkoumat a ověřovat různé přístupy a zkušenosti při oživování tak rozsáhlých historických objektů. Chystáme zapojení institucí, které historických nemovitostí vlastní mnoho, ať jsou to diecéze, nebo třeba pošta či dráhy,“ řekl Christian Hanus, děkan Fakulty stavebnictví, umění a životního prostředí univeristy v Kremži.

Ilustrační fotografie.
Meruňkovice bude vzácná. Kvůli mizerné úrodě se pálí málo

Cílem je oživení a využití celého kláštera. Prvním krokem pak má být příprava schopných řemeslníků. „Na takových historických budovách je spousta práce, která je příliš náročná pro běžného zedníka a zas nepotřebuje restaurátora. Tuhle mezeru chceme, trochu v tradici dávných stavebních hutí, zúžit školením a odbornou průpravou řemeslníků,“ dodal děkan Hanus.

Do projektu se zapojí také památkáři. „Jde o první krok k nalezení využití i pro bývalý klášter. Proto tuto iniciativu vítáme a budeme se na ní podílet,“ uvedl ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha.

Počátkem projektu bude oprava někdejší školy. „Z programu Interreg máme šanci získat až padesát milionů korun. Část lze využít i na úplnou rekonstrukci budovy, kde by vzniklo také turistické informační centrum a sociální zařízení, které by sloužilo i návštěvníkům akcí a prohlídek v sousedním kostele,“ upřesnil starosta.

Příprava vzdělávacího centra má trvat tři roky. „Žádost musíme podat do počátku listopadu. Pokud uspějeme, začnou práce v příštím roce a potrvají do roku 2020. Až pětaosmdesát procent nákladů půjde právě z programu Interreg, město tedy vynaloží do pěti milionů korun,“ vypočítala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.