„Hodně věcí máme opravených a pěkných, ale pořád je co dělat. Plánujeme venkovní změny, takže jakékoli peníze a dotaci oceníme,“ sdělil starosta tamního Sokola Josef Vašíček.

Řešení se nabízí: obcím na jihu Moravy s opravou sokoloven a orloven nově pomůže kraj. Jihomoravští radní schválili téměř pět milionů korun, které poslouží k vypracování projektových dokumentací. „Hlavně chceme smysluplně navázat na dotační titul ministerstva pro místní rozvoj určený na samotné rekonstrukce. Je potřeba zajistit přípravu kvalitních projektů, jež umožní obnovu a zachování historické kvality budov,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Vitula.

Ilustrační foto.
Bilance zimy: jeden mrtvý bezdomovec

Žadatelem může být pouze tělocvičná jednota nebo obec, která zařízení vlastní. Zájemci požádají o sumy od dvou set do pěti set tisíc korun. „Lhůta pro podávání žádosti o dotaci potrvá od čtrnáctého února do prvního března,“ připomněla mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.

Sokolovnu postupně modernizují i v Ivančicích na Brněnsku. „Plánujeme multifunkční hřiště a sháníme peníze. Není to jednoduché. Projekt už máme sice hotový, ovšem zisk jakékoliv dotace uvítáme,“ sdělil starosta TJ Sokol Němčice, pod nějž sokolovna spadá, Erik Haičman. Celkem 4,8 milionu korun vyčlenil kraj na podporu oprav historických sokoloven a orloven. Poslouží ke zpracování dokumentace.