Alespoň v to doufá ředitelka Mateřské školy Šikulka z vyškovských Dědic Milena Moravcová. Přišla s nápadem zapojit do technického učení už malé děti. „Nemusí ze všech být nakonec řemeslníci, ale je nutné, aby lidé přestali těmito profesemi opovrhovat, což se nyní děje," upozornila Moravcová. Zanedlouho tak ve školce přibude například skutečný dřevěný dílenský ponk.

K myšlence ji přivedla exkurze školky na vyškovské Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Sochorova. Projektový den, kde se předškoláci seznamovali s prací studentů, ji zaujal. „Děti si osahaly plech a dřevo, zkoušely šroubovat. Od té doby se nehnou od plastových ponků, které už ve školce máme. I rodiče nám začali kupovat hračky s technickou tematikou, například malou plastovou motorovou pilu i stavebnice," usmívala se Moravcová, která aktuálně rozjíždí projekt Polytechnizace výchovy, na jehož vzniku spolupracuje právě se střední školou a vyškovskou firmou SMC.

Cílem má být naučit děti vážit si lidské práce. Navíc mateřinka zakoupí ponk, který bude vypadat jako skutečný. Chybět nebude opravdová pilka, kladívko, šroubovák. Ponk bude stát okolo čtyřiadvaceti tisíc korun. Proto Moravcová využila nabídky firmy SMC, která se rozhodla do projektu připojit a ponk zaplatit. „Obrátit svou pozornost přímo na děti považujeme za správnou cestu. Lidé mají zkreslené představy. Práce ve výrobní firmě dnes zdaleka nepřipomíná zastaralé a špinavé řemeslo, ale jedná se o zajímavou práci s nejmodernějšími technologiemi, které jsou zaměstnavatelé ochotní navíc zaplatit," řekla personální manažerka společnosti Mária Rolková.

Projektový den ve vyškovské Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Sochorova si děti z mateřské školy Šikulka užily.

Projektový den ve vyškovské Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Sochorova si děti z mateřské školy Šikulka užily. Foto: archiv MŠ Šikulka

Do projektu se s nadšením zapojila i škola v Sochorově ulici. „Je obrovská nouze po technicích. Firmy doslova prosí o absolventy. Děti se ale na technické obory neženou. Přitom jsou velice perspektivní. Přijde doba, kdy se řemeslníci budou platit zlatem," zmínil ředitel střední odborné školy Petr Hájek s tím, že od příštího školního roku plánuje navýšit počet projektových dnů, kde děti seznámí s reálnou technikou. „A my zase budeme chodit pomáhat mateřské škole. Například s opravami, takže děti práci uvidí i v reálu, což v nich může vzbudit ještě větší zájem," nastínil svou vizi Hájek. Upozornil, že projekt je otevřený i ostatním mateřinkám, které o něj projeví zájem.

Spustit ho chtějí od září. „Samozřejmě ale budeme dbát na bezpečnost dětí. Ponk bude přístupný starším čtyř let a vždy jen dvěma dětem, které se budou střídat. Dohlížet na ně bude vždy učitelka. Tříleté budou dál pracovat na umělých poncích a hrát si se stavebnicemi," ujistila Moravcová.

Vyškovanka Veronika Skalníková je nápadem nadšená. Její syn nastupuje do školky v září. „Děti by od malička měly být vedené k řemeslu. Navíc získají manuální zručnost a třeba je to i začne bavit. Pokud se k něčemu takovému dostane i můj syn, budu jedině ráda," ocenila nápad Skalníková.

Projektový den ve vyškovské Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Sochorova si děti z mateřské školy Šikulka užily.

Projektový den ve vyškovské Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Sochorova si děti z mateřské školy Šikulka užily.