Další, v pořadí druhou etapu obchvatu, začali počátkem roku stavět dělníci ve Znojmě a na jeho okrajích. Ředitelství silnic a dálnic fyzicky zahájilo dlouho očekávané stavební práce. „V plánu je pětice mostů, které budou specializované firmy postupně stavět," uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková s tím, že dělníci nyní pracují u židovského hřbitova.

Postupně vyrostou mosty přes potok Leska a také přemostění obchvatu směrem na Únanov.

Už letos má podle plánů vzniknout most v Únanovské ulici a hrubá stavba mostu u židovského hřbitova. „Dále přes potok Leska a v místě napojení obchvatu směrem na Kasárna. Počátkem března se začnou budovat silniční trasy," dodala mluvčí.

Stavba druhé části obchvatu je součástí souboru tří staveb severního silničního obchvatu Znojma. „Spolu s rozestavěnou I. částí a připravovanou III. částí bude tvořit ucelený obchvat města. Dokončený celý obchvat posloužít především k odklonu tranzitní dopravy mimo Znojmo, což bude mít vliv na bezpečnost silničního provozu a zlepšení životního prostředí v celém městě," nastínila Pastrňáková.

Na rozdíl od Znojma, kde se začalo pracovat, se několik dlouhých let vlečou jednání o obchvatu Břeclavi. Stavbě brání vzácné lokality v soustavě chráněných území Natura 2000 a hledání vhodných náhrad za přírodní místa.

Odhadovaný rok zahájení prací je 2022. Břeclav tak i nadále trpí hustou dopravou. „Stávající situace v dopravě v Břeclavi je fakt příšerná," napsala už dříve na Facebooku například Růžena Mozgová.

Déle než dvacet let je na papíře také obchvat Hodonína. Stavbu za půl druhé miliardy považují ale zástupci státu za nehospodárnou a projekt zmrazili. Vedení hodonínské radnice sice chce obchvat oživit, což se ale nedaří.

Ředitelství silnic plánuje opravit aspoň průtah po silnici číslo I/51, kterému měl právě obchvat výrazně ulevit. „Předpokládáme, že oprava začne nejdřív v roce 2019," přiblížila mluvčí ředitelství Nina Ledvinová.

Na Znojemsku se navíc ještě letos začne stavět obchvat Lechovic. Hotový má být za tři roky.