Za nepovolený hazard přitom hrozí provozovatelům i vězení. „Při neoprávněném provozování loterie a podobných sázkových her může být člověk potrestán odnětím svobody až na tři roky," upřesnil mluvčí Policie České Republiky Pavel Šváb. Pokud se jedná o organizovaný hazard, je sazba až dvojnásobná.

Největší počet kvízomatů našli redaktoři v baru Domino. Osm kvízomatů se nachází ve dvou místnostech. V té se čtyřmi z nich byly navezené bedny s pitím, které svědčily o jejím nevyužívání. Servírka automaty komentovat nechtěla, a když zavolala provozovatelce baru, také se odmítla vyjádřit.

To Restaurace Sport Bar Gambrinus má kvízomaty čtyři. Ani tady však u žádného z nich nikdo neseděl. „Většina lidí se do baru chodí napít, ne si zahrát," komentoval situaci jeden z návštěvníků Martin Kalous.

V herně Fortuna seděl u jednoho ze tří přítomných automatů pouze jeden hráč. „Občas hraju protože mě to baví. Některé otázky jsou těžké, ale s nápovědou to zvládám," zhodnotil hráč Denis, který odmítl říct své přijmení.

Otázky v kvízomatech jsou různé. Pokud hráč neví odpověď, může požádat stroj o nápovědu. Ten mu ukáže, která odpověď je správná. Pak už ale může hrát o peníze jako na klasických výherních automatech.

Specializovaný finanční úřad eviduje v Brně nyní okolo devadesáti heren. Přestože úřad o nelegálních hernách ví, jediné co nyní může, je udělit sankce provozovatelům automatů. „Podle zákona o loteriích můžeme udělit pokutu do maximální výše deset milionů korun," informoval mluvčí úřadu Jindřich Mejvald.

Radní městské části Brno-střed počet nelegálních heren vidí optimisticky. „Před dvěma lety bylo v Brně přes tři tisíce výherních automatů, zejména šlo o videoloterijní terminály," připomněl Svatopluk Bartík.

Podle něj jsou kvízomaty pro hráče neatraktivní a nejsou příliš využívané. „Necelou stovku kvízomatů považuji za malou vadu na kráse jinak velmi úspěšné regulace tvrdého hazardu v Brně," řekl radní.

Od Nového roku navíc bude možné nepovolené automaty zabavovat. Podle zákona o hazardních hrách budou mít nově celníci větší pravomoci a můžou automaty i zabavit. Proti jejich rozhodnutí se může provozovatel ohradit do tří dnů. Ředitel celního úřadu pak posoudí jeho námitky.

MICHAELA BENEŠOVÁ
JAN ŽLEBEK