Máslo v supermarketech v pondělí stálo kolem padesáti korun. To z dovozu bylo většinou levnější než české. Například v Penny marketu stálo polské máslo téměř padesát korun, české necelých pětapadesát.

V dalších obchodech se pak už objevují částky kolem devětapadesáti korun. Blíží se tedy cenám z loňského listopadu při takzvané máselné krizi. Právě cena másla ovlivní třeba důchodkyni Cáhlíkovou. „Péct budu v každé případě, neudělám toho ale asi tolik,“ podotkla.

Obchodníci zdražují také vejce. Balení po deseti kusech velikosti M z podestýlkového chovu vyjde například v supermarketu Billa na necelých čtyřicet korun. „Minulý listopad stálo vejce v průměru 3,3 koruny,“ uvedl Tomáš Materna ze Státního zemědělského intervenčního fondu ve Zprávě o trhu vajec. Letos v září se cena za jedno vejce pohybovala okolo 1,6 koruny, teď už je to 3,7 koruny.

Ilustrační foto.
Zelená nafta i pro vinaře. Skončí diskriminace, komentují návrh

Oblíbené je nyní nakupování vajec z menších farem. „Zákazníci stále přibývají,“ potvrdila Anna Hrabalová ze Statku Meriellen.

Připustila, že v tomto období snášejí slepice méně. „Na ceně se to neodrazí,“ ubezpečila.

Každý rok vyrábí vánoční cukroví Pavlína Pechová z Pekárny Zdena v Mikulčicích na Hodonínsku. „Ceny surovin se promítají do cen cukroví, ale nejsou to hlavní. Od minulého roku jsme zdražili asi o deset procent kvůli zvyšujícím se mzdám,“ informovala.

Surovina, která zdražuje cukroví, je také med. „Letos se jeho cena zvýšila o deset až dvacet korun,“ uvedl včelař Jiří Kmet.

Zdůraznil přitom, že zdražování medu nesouvisí s Vánocemi. „Cena se zvyšuje ihned po medobraní na začátku léta,“ dodal.

Takzvaný med ze dvora mohou lidé koupit v rozmezí 150 až 160 korun. V supermarketech je často o několik desítek korun levnější. Kmet však doporučuje nakupovat u známých včelařů. „Některé medy, často z dovozu, doplňují sirupy,“ odůvodnil.

RADKA KONEČNÁ

Cizinec zapomněl 450 tisíc v nákupním vozíku. Poctivý nálezce mu peníze donesl na policii.
Šel na nákup se skoro půl milionem korun. Peníze zapomněl v košíku