Znojmo věří, že se nyní otevřou nové dotační možnosti, které usnadní postupné opravy kláštera. Krematoriu v Brně pravděpodobně zápis do prestižního seznamu památek zkomplikuje již naplánované opravy. „S prohlášením areálu památkou problém nemáme, už nyní jsme byli pod drobnohledem a hlásili rekonstrukce památkářům. Očekávám, že nyní bude nutné opravy plánovat více dopředu,“ uvedl ředitel společnosti Pohřební a hřbitovní služby města Brna Michal Tomášek s tím, že problematičtější může být například rekonstrukce dlažby před krematoriem. V plánu je také obnova kanalizace a tří kremačních pecí.

Podle vedoucího odboru památkové péče brněnského magistrátu Martina Zedníčka je nyní krematorium v dobrém stavu. „Nedávno prošly opravou střechy a světlík nad obřadní síní, venkovní schodiště. Magistrát zajistil i další stavební úpravy nutné pro bezproblémový provoz,“ uvedl Zedníček.

Fakt, že je Loucký klášter nově v prestižním seznamu památek, potěšil zástupce města. To je vlastníkem rozsáhlého komplexu budov již sedmým rokem. „Rozhodnutí vlády mě potěšilo. A ještě raději budu, až nám stát s klášterem pomůže prostřednictvím dotací,“ řekl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Čtěte také: Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Jak dodal, město bude i letos pokračovat v loni zahájené výměně oken. „Pětatřicet nových oken zdobí od loňského roku část jižní fasády kláštera. Jde o ručně vyrobené kopie původních historických oken. Město zaplatilo dva půl milionu korun, milion získalo z dotace ministerstva kultury,“ upřesnil Gabrhel.

O tom, že si Louka titul národní památky zaslouží je přesvědčen znojemský památkář Jan Kozdas. „Spolu s rotundou je Loucký klášter tím nejvýznamnějším, co ve Znojmě je. Na přípravě příslušných pokladů pro zhodnocení a ocenění Louky jako významné památky jsem se podílel od počátku devadesátých let. Klášter jednak zcela určitě patřil k evropských centrům barokní kultury, jednak představuje, zejména při pohledu na kostel Panny Marie a sv. Václava, který je jeho součástí, plejádu všech stavebních slohů. Najdeme v něm vše, od románského stylu, přes různé fáze gotiky po manýrismus, baroko a klasicismus, “ vypočítal Kozdas.

Město využití pro rozlehlý areál hledá. Na paměti musí mít podmínku bezúplatného převodu. Dvacet let nesmí objekt změnit majitele a zároveň musí být využívaný ve veřejném zájmu. Opravami postupně prošly jízdárna, ale také konírna, kde buduje podnikatel penzion. Část kláštera dlouhodobě využívají vinaři z šatovského Znovínu. Ve sklepích zraje víno, sály v přízemí používají pro návštěvnické programy.