Gabrhel se ke své rezignaci nevyjádřil a svůj mobilní telefon v úterý nezvedal. „Rezignaci oznámil v pondělí. Všechny jeho kompetence prozatím převzal místostarosta Ludvík Hekrle,“ sdělila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Znojmo nyní má tři koaliční místostarosty: Ludvíka Herkleho z KSČM, Jana Groise z ČSSD a Jana Blahu z hnutí ANO. Zastupitelstvo se k volbě Gabrhelova nástupce sejde v pondělí 12. února.

Podle místostarosty Jana Groise odstoupil jeho spolustraník z osobních důvodů. „Tak to aspoň sdělil ve svém oznámení místostarostovi Hekrlemu,“ řekl Grois.

Naznačil, že sám nejspíše přijme nominaci na starostu. „Je to velmi pravděpodobné. Podrobnosti vzejdou z dalších jednání, ale jako vítěz voleb bychom toto právo mít měli a uplatníme ho,“ uvedl Grois.

Podle Hekrleho není Gabrhelův odchod zcela překvapivý. „Mám za to, že k tomu situace postupně nazrávala. Hodně k tomu přispěly výsledky voleb, jednak krajských a zejména do sněmovny. Podle mého soudu šlo především o osobní rozhodnutí bývalého starosty, ovlivněné tíží, s níž na něj tyto výsledky dopadaly,“ uvažoval Hekrle.

I on předpokládá, že s nominací na starostu přijdou jako vítěz voleb a koaliční partner sociální demokraté. 

Štáb prezidenta Miloše Zemana v Top hotelu Praha. Prezident Miloš Zeman obhájil.
Jihomoravané slavili se Zemanem. Do štábu přivezli domácí meruňkovici

Znojemský sociolog se zkušeností v komunální politice Pavel Kovařík označil chystanou změnu ve vedení města za důmyslný tah sociálních demokratů. „Z politického hlediska je chytré vzít soupeřům snadný terč a slibovat, že s novým lídrem bude všechno lepší. Jan Grois si svou pozici buduje dlouhodobě. Z hlediska sociální demokracie by bylo ještě výhodnější svěřit nyní vedení města prvnímu místostarostovi a soustředit se na volby,“ uvažoval Kovařík. 

Opoziční zastupitelé spekulovali, že starostův odchod může souviset s vývojem v jeho stranické organizaci. Šéf lidovců Pavel Jajtner hovořil o nedostatcích v komunikaci, lídr hnutí Pro Znojmo Jiří Kacetl poukázal na rostoucí aktivitu Jana Groise například na sociálních sítích. 

V Hodoníně se za posledních osm let vystřídalo pět starostů a patnáct místostarostů. Poslední výměny nastaly v listopadu 201. Starosta Milan Lúčkou, který kandidoval za hnutí ANO, loni ustál pokus o odvolání. „Na podzim ale už nejspíš kandidovat nebudu. Přepustím veslo mladším,“ řekl Lúčka. 

První muž Břeclavi Pavel Dominik z hnutí Pro Region naproti tomu do voleb půjde. „Chci svůj mandát obhájit, na podzim kandidovat budu,“ řekl Dominik.

Ilustrační foto
Znojemsko má jasno. Na hradě chce Zemana