VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Znojmo bude mít opět pivovar a vlastní pivo

Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Plány na zbudování piko pivovaru v centru města získávají reálnou podobu. Vařit pěnivý mok zde bude již na podzim sládek Petr Vachek.

24.6.2012 6
SDÍLEJ:

Budoucí pivovárek při Pivnici u Šneka již má většinu potřebného vybavení pro vaření piva připravenou.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

Již brzy se bude mezi příznivci pěnivého moku šířit skvělá zpráva: „Ve Znojmě se bude opět vařit pivo!" Pivnice u Šneka na Masarykově náměstí bude mít již na podzim vlastní malý pivovar. Duchovním otcem myšlenky na vybudování pivovaru a sládkem v jedné osobě je Petr Vachek.

„Na základě našich požadavků nám zatím jednou za měsíc vaří pivo podle naší receptury v pivovaru v Loučné nad Desnou. Je to čtrnáctka Šnek. Tamnímu sládkovi jsme přiblížili naši představu, jak má pivo chutnat. Rozhodli jsme se pro pivo vídeňského typu. V našem pivovaru chceme vařit postupně různá piva a čas od času je obměňovat," vysvětlil Vachek.

Čtrnáctka Šnek se těšil u návštěvníků pivovaru celkem dobrému ohlasu. V pivnici ji měli možnost ochutnat během pivního víkendu začátkem června. „Nevěděli jsme dopředu, kolik piva nechat uvařit. Sto padesát litrů jsme o víkendu bez potíží vyčepovali," dodal.

Budoucí pivovárek při Pivnici u Šneka již má většinu potřebného vybavení pro vaření piva připravenou.

Nyní čekají na potřebná povolení, včetně vyjádření památkářů, stavebního úřadu, hasičů a hygieny. „Pokud vše půjde hladce, mohli bychom začít vařit v říjnu nebo listopadu. I kdyby nám to nepovolili, zařízení na vaření piva je mobilní. Přesunuli bychom je do jiných prostor," řekl Vachek.

V pivovaru bude sládkem a na novou práci se těší. „Nabídneme lidem různé styly, přes ležáky, tmavá piva i polotmavá. Ve dvoře pivnice připravujeme nové stylové posezení, kde budou návštěvníci konzumovat právě námi vařené pivo. Připravujeme zde i malý obchůdek, kde si budou moci koupit i naše lahvové pivo v patentních skleněných lahvích. Pro sběratele připravujeme suvenýry v podobě pivních tácků či etiket. Neplánujeme pivo prodávat ve velkém ani distribuovat do prodejní sítě. Vařit budeme pouze pro naši potřebu, velikostí je to spíše piko pivovar," přiblížil sládek.

Na jaře pivnice získala členství v Alianci pivně inteligentních výčepů. Tato Aliance sdružuje hospody, které nabízejí piva ze středních a malých pivovarů. Nechovají se k sobě jako konkurenti, ale společnými silami šíří osvětu o pivním moku. O každém pivu jsou schopni podat vyčerpávající informace. Každé pivo má vystavený pivní list s místem původu.

Nechybí ani údaje o obsahu alkoholu, hořkosti a barvě. Netradičním údajem, který je zpravidla utajován, je zveřejnění autora receptu a sládka, včetně vlastní receptury a složení piva. Aliance má nyní sedm členů: šest pražských pivnic a jednu plzeňskou. Pivnice u Šneka, jejímž majitelem je nyní firma Darnus v čele s jednatelem Romanem Čapounem, je první pivnice na jižní Moravě, která členství získala.

Budoucí pivovárek při Pivnici u Šneka již má většinu potřebného vybavení pro vaření piva připravenou.

„Zástupci Aliance neudělují členství každému. Hodnotí atmosféru pivnice, dostatek informací o čepovaném pivu, kvalitu, čistotu výčepního zařízení a vše, co směřuje ke spokojenému zákazníkovi," poznamenal Vachek.

Každé tři týdny plánují uspořádat tematické večery, na kterých představí jednotlivé pivní styly. Ve druhé polovině července uspořádají pivní slavnosti, kde nabídnou na čtyřiceti pípách šedesát druhů piv. V Pivnici mohou lidé ochutnat piva s netradičními názvy, jako jsou Bomby a granáty, Zabiják z Nuslí, Malinový rarášek nebo Slepý bílý kanec.

Vachek vystudoval střední pivovarnickou školu, pracoval jako podsládek v pivovarech Břeclav a Pardubice. V roce 1996 si otevřel svou první hospodu. Ve Znojmě bydlí sedm let a před dvěma lety otevřel Pivnici u Šneka. Nyní je její provozní a těší se na návrat ke sládkovskému řemeslu.

Autor: Ilona Pergrová

24.6.2012 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdeňka Procházková.
6

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Ilustrační foto.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Anketa Dobrovolní hasiči roku: vítězové získají techniku za dva a půl milionu

Jižní Morava – Ve volném čase nezištně pomáhají ostatním lidem, zachraňují je, a často zajišťují i společenský život na vesnicích, kde působí. Dobrovolní hasiči se již po sedmé mohou přihlásit do soutěže Dobrovolní hasiči roku.

Začíná cyklosezona, cyklobusy jezdí už od Velikonoc

Jižní Morava – O prodlouženém víkendu rtuť teploměru podle hydrometeorologů vystoupá nad patnáct stupňů. Sezona pro cykloturisty tak může začít. „Rád jezdím na kole po jižní Moravě, krásné je Podyjí, Lednicko-Valtický areál i Bílé Karpaty. Někdy je však dobré mít v záloze vlak nebo autobus, zvláště kvůli nedostatku času na víkendový výlet, vytrvalému dešti nebo jistotě po vinařských akcích," myslí si David Vaculík z Brna.

Baťův kanál otevřeli o víkend dřív

Baťův kanál – Zájemci mohou do plavebních komor Baťova kanálu už před začátkem sezony. Jejich provoz totiž zahájilo Povodí Moravy v pátek. „Lidé je tak využijí o jeden víkend dřív. Správce vodní cesty navíc prodlouží denní provoz plavebních komor," informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies