Trochu vína, piva… A až opadnou zábrany, tak o něco více. Letní popíjení nezletilých ale na Břeclavsku v některých případech vyvrcholí až zásahem lékařů a šetřením policistů. „Každoročně se setkáváme s tím, že mladiství končí s otravou alkoholem v nemocnici," potvrdila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Diskuze se letos rozvířila zejména ve Velkých Pavlovicích, odkud přišla upozorňující zpráva policistům 
i redakci Břeclavského deníku Rovnost. Pisatel nevynechal ani velkopavlovického starostu. Informace se týkala údajně léta tolerovaného popíjení mladistvých. Zejména pak v souvislosti 
s hody. Odesílatel zůstal 
v anonymitě.

Podle dostupných informací se impulsem stala dívka, která kvůli opilosti skončila v rukou lékařů. Policisté místo neupřesnili, přesto potvrdili, že v jedné obci na Hustopečsku k takové události došlo. Případ měl podle nich právě souvislost s přípravou hodů. „Šlo o mladistvého, u něhož byla hladina alkoholu vysoká. Pohybovala se kolem dvou promile," poznamenala mluvčí.

SOCIÁLNÍ ÚŘEDNÍCI

Velkopavlovičtí pořádají hody od neděle do úterý. Že na místo přijede hlídka, oznámili představitelé radnice také ve výpisech z jednání městské rady. „Cílem je, aby vznikla patřičná opatření a mládež byla upozorněna. Kontroly na hody budou," sdělila mluvčí Haraštová.

Starosta Velkých Pavlovic Jiří Otřel se podle svých slov chtěl s pisatelem či pisatelkou zpráv setkat. Odpověď ale nedostal. „Je možné, že se pod více mailovými adresami skrývá jeden člověk. Psal, že mezi mládeží, která se podílí na hodech, dochází k opíjení. Udělali jsme opatření. Jde ale o akci, která je podobná třeba diskotéce nebo koncertu. Nezletilí tam už napití mohou přijít," reagoval Otřel. Výhodu u krojovaných naopak vidí v tom, že při hodech jsou na místě i jejich rodiče.

Podle předsedy Valtické krojované společnosti Miroslava Lišovského je uhlídání všech příchozích složité. Částečné řešení vidí například v provozování stánků s občerstvením lidmi, kteří jsou členy pořádající chasy. „Nelze vyloučit, že si někdo mladistvý nedá třeba pivo. Nestalo se nám ale něco takového, že bychom museli volat sanitku, což jsem na jiných hodech už viděl," uvedl Lišovský.

Obecně platí, že při zjištění podnapilého neplnoletého návštěvníka nebo krojovaného je stěžejní, kdo mu alkohol podal. V krajním případě může jíti o trestný čin. Většina zjištění ale končí jako přestupek, za který viníci dostávají pokuty. Do řešení jsou zapojení také sociální úředníci.