Podle Rendlové jen velmi málo uprchlíků u sebe mělo potřebné doklady. Policisté běžence očíslovali a převezli do služebních tělocvičen v Břeclavi, Hodoníně a Brně. Tam je čekal výslech s pomocí tlumočníků. Policisté zadrženým cizincům poskytli pití a jídlo.

Událost vyvolala řadu reakcí. Někteří lidé nabídli uprchlíkům peněžní pomoc, další se netajili obavami. „Jeden muž se nás po telefonu ptal, ve které tělocvičně jsou ubytovaní. Myslel si, že jde o nějakou školní budovu," uvedl například hodonínský strážník Stanislav Urbánek.

Z dočasných útočišť se uprchlíci měli ještě v úterý rozmístit na další místa. V podvečer pak zahájili v areálu vznikající břeclavské věznice Poštorná výstavbu stanového tábora. „Zařízení postaví jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Jihomoravského kraje," prohlásil hejtman Michal Hašek s tím, že kapacita v Poštorné by měla být zatím jen určitá záloha pro případ další nenadálé migrační vlny.

Menší skupinu běženců přivezl do Břeclavi noční vlak z Vídně, dosud nejpočetnější vlna přijela soupravou z Maďarska. Způsob, jak maďarská, slovenská nebo rakouská policie nechává běžence projet do Německa i bez dokladů, odmítl premiér Bohuslav Sobotka. „Česká republika postupuje při řešení migrační vlny striktně v souladu s mezinárodními dohodami a našimi zákony," prohlásil.

Dál do Německa

Policie v takovém případě nelegální běžence zadrží a zjišťuje jejich totožnost. V případě Syřanů je velká pravděpodobnost, že budou pokračovat v cestě do Německa.

Z břeclavské policejní stanice vyvezl běžence autobus.

Že cizinci většinou neplánují v České republice zůstat, potvrdila i mluvčí cizinecké policie Rendlová. „Od poloviny června jsme jich na našem území zadrželi 2300. Stejný počet evidují v některých blízkých státech za den. Je ale fakt, že číslo se postupně zvyšuje," připustila Rendlová.

Přeplněné tábory

Někteří běženci skončí v záchytných místech ve Vyšních Lhotách, Bělé-Jezové nebo v Zastávce u Brna. Tam už ale mají naplněnou kapacitu lůžek.

Syrští uprchlíci, jichž policisté odhalili ve dvou vlacích v Břeclavi celkem 196, o azyl v České republice nepožádají zřejmě také proto, že je západní sousedé zatím vítají. „Německo veřejně prohlásilo, že umožní všem občanům Sýrie, kteří vstoupí na jejich území, požádat o azyl. Bez ohledu na to, z jakého státu přišli nebo zda v jiné zemi již o azyl požádali," sdělila Deníku Rovnost mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

- policie nyní uprchlíky vyslýchá, kvůli problémům s tlumočníky je rozmístila do více krajů
- smí je zadržovat pouze 48 hodin, poté je přemístí buď do azylových zařízení, vyhostí nebo jim umožní pokračovat v cestě. Maďarsko zpátky běžence v takovém počtu nepřijme.
- drtivá většina ze zadržených jsou Syřané, které Německo přijímá. Právě tam migranti cestovali a mohou si požádat o azyl bez ohledu na to, odkud přišli.

Zástupci ministerstva v úterý jednali i se slovenským ministrem vnitra. „Informoval nás, že zadrželi několik set migrantů, kteří mířili do České republiky. Také jsme hovořili s německým velvyslancem o variantě přímých spojů z Maďarska do Německa. Zatím ale žádná taková dohoda s Maďarskem není," doplnila mluvčí.

Migranti mají svoje metody, jak se ve vlaku schovat. „Třeba na záchodě, kde je nádrž na vodu a elektrika, se vlezli i tři nebo čtyři. Také jsme je nacházeli za sedačkami," vypověděl bývalý cizinecký policista, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ho ale zná. Tvrdí, že znovuzavedení hraničních kontrol je v současné situaci jen otázka času. „Předpokládám, že tak do dvou nebo tří měsíců. První začnou Němci," je přesvědčený.