Ačkoliv se provedení vymyká, násilné zbavení se psa není na Břeclavsku výjimečné.

V aktuálním případu, jenž pro zvíře znamenal boj o život, je zatím jediný svědek: muž, který u vody právě stál. „Pes se podle něj ve vodě ze svázání uvolnil, poté mu svědek pomohl na břeh a zavolal nás. Jde o zvláštní případ, nikoliv ale ojedinělý. Pamatuju si už více psů, které někdo hluboko v lese přivázal na krátko ke stromu. Před lety pak někdo způsobil dobrmanu hlubokou ránu na hlavě," uvedl zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

Podle informací Břeclavského deníku Rovnost jsou pes a jeho majitelka pro strážníky známí. Žena už republikovým policistům vypověděla, že zvíře od rána marně hledala. „Kdo psa vyhodil a proč, není zatím jasné," poznamenala mluvčí policistů v regionu Kamila Haraštová. Případ se stal v neděli odpoledne.

Násilný způsob nepříjemně překvapil Andreu Černou, která vede lanžhotskou organizace Dočasky.cz starající se o zvířata v nouzi. Podle ní by bylo vhodné, aby skutečně krizovým situacím šlo předcházet za pomoci obcí. „Ať už by se jednalo o kastraci zvířete nebo poplatek za umístění do útulku. Kdo je v ekonomických problémech, řeší v první řadě sebe a děti, pes je až poslední. Pokud by něco takového fungovalo, mnohdy by nemuselo docházet k tomu, co se stalo v Břeclavi," nabídla Černá možná řešení.

Zneužívání by se neobávala. „Hlavně na vsích o sobě lidé vzájemně vědí, jestli se někdo o psa nechce, nebo nemůže starat," dodala žena.

Zatímco událost v Břeclavi skončila pro zvíře „jen" šokem, množstvím lidí na jižní Moravě před pár dny otřásl jiný případ, při kterém utrpěl vážná zranění dvouletý krysařík. V původní verzi měly zvíře udeřit do hlavy a polít kyselinou děti. Poté se však žena, která psa hlídala, policistům přiznala. Nechtěně jej zranila při uklízení bytu, kdy na něj převrhla čistící prostředek. V obavě pak vše svedla na trojici malých dětí.