„Toto ornitologické zařízení je určené k pozorování ptáků na rybníce Nesyt a je volně přístupné. Byla poničená nosná konstrukce. Cenu oprav zatím nedokážu odhadnout. V okolí rybníka máme nyní celkem dvě tyto pozorovatelny. Letos přibude ještě jedna, která bude mít bezbariérový přístup," informoval Vlastimil Sajfrt ze Správy CHKO Pálava.

Cena jednoho zařízení se pohybuje kolem dvou set tisíc korun. Pozorovatelna stojí 
u Nesytu od loňského října, víkendové poškození bylo vůbec první. Ani druhá, protilehlá pozorovatelna však nezůstala před vandaly uchráněná. Asi před měsícem ji některý z návštěvníků posprejoval červenými ornamenty.

Vandalismus se nevyhýbá ani značení. „Neustále vídáme různé nastříkané nápisy na tabulích naučné stezky, označeních rezervace a na informačních tabulích. Čas od času se stane, že někdo cítí potřebu se projevit a přelepí orlice nebo i státní znaky. Také nám rozšroubovali dřevěné nosiče naučné stezky na Děvíně a sebrali matičky. Na Běličkách na hradě jsme udělali nové dřevěné zábradlí a před dvěma lety nám pod ním někdo rozdělal oheň," vyjmenoval zástupce vedoucího CHKO Pálava Jiří Matuška.

Kromě nevyžádaných popisků se vandalismus projevuje i zanášením odpadků do různých částí Pálavy. Pracovníci správy pravidelně nachází odpadky na vjezdových cestách a v příkopech. „Nedávno jsem se byl podívat na zatopený lom Janičův vrch, kam se chodí lidi koupat. Přestože tam jsou k dispozici pytle na odpadky, nalezl jsem odhozené PET lahve," popisoval Matuška.

Častým nešvarem návštěvníků je i chození mimo stezky. Může tak dojít k poškození chráněných rostlin. „Snažíme se chození lidí mimo stezky omezit. Například na Svatém kopečku podél Křížové cesty jsou místa, kde roste vzácný kosatec písečný. Lidé si tudy zkracují cestu. Jediné řešení bylo udělat pevné dřevěné zábradlí," sdělil zástupce vedoucího Správy CHKO Pálava. Jak odhadl, na Svatý kopeček může zavítat asi sto tisíc lidí ročně

Má vůbec cenu volat kvůli takovým záležitostem policii? „Pokud poškození neohrožuje funkčnost objektu a je jenom povrchní, tak to s policií neřešíme. Viníky se nám podaří chytit nebo odhalit jen málokdy. Ale třeba dneska mi došla hlášenka od našeho strážce z Pavlova, který včera v podvečer zaregistroval, že se něco děje na hradě Děvičky. Přistihl skupinu čtyř návštěvníků při rozdělávání ohně. Na místě to vyřešil domluvou, volat tam policii v pátek večer ve tři čtvrtě na devět by bylo poněkud nešťastné," vysvětlil Matuška.

Neukáznění návštěvníci a vandalové tak působí ochranářům zbytečné výdaje. „Škody se odhadují těžko, protože část jich likvidujeme sami. Ale řádově to jsou desetitisíce korun za rok," uvedl Matuška.

ROMAN DOLEJSKÝ