Orlův rentgen prokázal, že byl zasažený velkým množstvím broků. Ochranáři mají dokonce podezření, že byl před smrtí týraný. „Mrtvý pták neměl pařáty. To by mohlo nasvědčovat tomu, že byl chycený do želez a následně zastřelený. V tomto případě mohl být spáchaný trestný čin týrání zvířete zvláště surovým nebo trýznivým způsobem," uvedl Sajfrt, jenž je zaměstnancem mikulovské Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.

A pokračoval. „Orel měl zhruba čtyři roky. To znamená, že se už mohl rozmnožovat a posílit zdejší populaci," posteskl si nad tragickým osudem vzácného dravce.

orel mořský
Je největším evropským orlem. Vyskytuje se v nížinách, v České republice zejména v okolí rybníků a jiných větších vodních ploch. Jeho potravu tvoří především ryby a vodní ptáci, 
v menší míře i savci. V devatenáctém a dvacátém století u nás úplně vymizel. K prvnímu úspěšnému hnízdění po dlouhé přestávce došlo v roce 1986. Ohrožuje jej hlavně člověk.

Lov orla je zakázaný zákonem. Ochranáři proto podali trestní oznámení na neznámého pachatele. „V pondělí jsme ho přijali. Někdo měl zastřelit orla, pravděpodobně zblízka. Případem se bude zabývat oddělení hospodářské kriminality," potvrdila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Podle ní jde o zcela ojedinělý případ. „Když se setkáváme s pytláctvím, jde většinou o zastřeleného jelena nebo daňka. Obecně o vysokou zvěř. Takových případů pytláctví míváme zhruba čtyři pět do roka," zmínila břeclavská mluvčí.

Právě pytláci jsou hlavním nebezpečím pro ohrožená zvířata. Podle ochranářů je zabíjejí především jedem. „Ročně jich takto zahyne kolem desítky. Kdyby se podařilo viníky vypátrat, působilo by to na ostatní jako výstraha a mnoha zvířatům by to zachránilo život. Stát vynakládá nemalé úsilí na ochranu ohrožených druhů zvířat, pokud si však neporadí s pytláctvím, přijdou vynaložené peníze i energie nazmar," varoval Sajfrt.

Podle zákona hrozí člověku za usmrcení zvláště chráněného živočicha pokuta až sto tisíc korun. Může jít ale 
i o trestný čin. Viníkovi pak hrozí až tři roky vězení.

S týranými zvířaty se občas setkávají také v útulku v Bulharech. „Zvláště u psů se počty týrání hodně přehání. Takové strašné případy, že by je někdo vyloženě zavíral nebo dokonce mučil, máme jeden maximálně dva do roka. Asi nejznámější a nejbrutálnější je případ dobrmana Hrdiny. Toho pravděpodobně majitel uhodil do hlavy krumpáčem," vzpomněla provozovatelka útulku Lenka Malinovská.