Ve srovnání s běžným stavem stouplo od června množství zadržených převaděčů mnohonásobně. „Jde o lidi, kteří umožňují nebo organizují překročení státní hranice," charakterizoval Foldyna viníky mnohdy parazitující na tísnivé situaci obyvatel stižených konfliktem v Sýrii a okolních zemích.

Pro srovnání: počet zadržených převaděčů se letos zatím zastavil pod šedesátkou, loni je bylo možné spočítat přibližně na prstech jedné ruky.

Přiznávají se

Mezi převaděči jsou například stálí občané evropských států nebo lidé z Blízkého východu, kteří získali azyl už 
v minulosti. Často jde o příbuzné současných uprchlíků. Mnozí ale narazí. „S dokazováním jsme neměli problém, převaděči jsou pravomocně odsuzováni. Případy se dostaly do superzkráceného řízení. Zadržený člověk je do osmačtyřiceti hodin předán soudu s návrhem na potrestání. Soud rozhodne pak do dalších čtyřiadvaceti hodin," doplnil Foldyna.

S podobou verdiktu napomáhá doznání. Převaděči, kteří fungují samostatně nebo jako pěšáci organizované skupiny, většinou nezapírají. „Někdy je to opravdu jasné. Běženci řeknou, kolik komu zaplatili a částku u toho člověka pak obvykle najdeme. Má u sebe třeba čtyřikrát pět set euro. Někteří naopak peníze neberou, dělají to pro své příbuzné. I tak je to ale trestný čin," sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Převaděčství je nyní nejčastějším problémem, s jakým se břeclavští žalobci setkávají. Podobnou vlnu zažili naposledy před lety, kdy se Česká republika stala součástí Schengenského prostoru.

Lidé z justice i policie očekávají, že v chladnějším podzimním počasí přísun běženců dorazivších k jihomoravským hranicím ustane. 
V těchto dnech jich v rukou cizineckých policistů končí průměrně dvacet. „Pořád je jich nejvíce na jižní Moravě. Je to tím, že tam překračují hranici. Situace už je ale klidná," nechala se slyšet Rendlová.

Nejvyšší počet běženců dorazil do Břeclavi na začátku září. Bylo jich více než dvě stě. V městské části Poštorná poté vznikl provizorní stanový tábor, který měl být rezervou v případě naplnění kapacit stávajících zařízení v dalších částech republiky. Nebude. Stany zmizí. Před časem o tom informoval ministr vnitra Milan Chovanec. Areál se změní v druhou věznici, tak jak bylo původně v plánu. „Tábor vznikl ve správě státu, a také v ní podle všeho skončí. Asistovat u toho nebudeme. Dokument s oficiálním potvrzením nedorazil a podle mě ani nedorazí. Zrušení tábora ale bereme jako hotovou věc," oznámil místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka.