Svou rovnováhu i cestu nejprve testuje organizátor Petr Drápal. Ovšem pěšky. „Soutěžící mají před sebou jízdu na kole i válení pivních sudů," popisuje plán zábavy.

Ke zkušebnímu pokusu nasedá na červený bicykl šampion dřívějších ročníků Rostislav Blanář. Domácí favorit šlápne do pedálů a svižnou jízdou překonává bezmála třicetimetrovou lávku, aniž by se namočil. Desítky návštěvníků to oceňují potleskem. Včetně záchranářů a dvou hasičů z rakvické jednotky, kteří na místě zajišťují bezpečnost. Na rybník spustili i člun.

Osvěžení pod vodou

Pak ale přichází pády do vody. Jeden za druhým. S kolem se ponoří pod hladinu i sedmadvacetiletý šampion Blanář. „Jel jsem pomaleji než poprvé, asi to byla chyba. Aspoň mě to osvěžilo," mávne rukou nad neúspěšným pokusem.

Pomalu, přemlouvaní od moderátora, se přihlašují do akce stále noví účastníci. Možná se také chtějí ochladit v panujícím tropickém vedru. „Máme třiadvacet soutěžících," hlásí organizátoři.

Všichni po pár metrech jízdy ztrácí rovnováhu a následně „loví" z rybníka červený bicykl.

Jedním z nich je Ladislav Hřebačka z Bulhar. Letos zkouší štěstí v této disciplíně poprvé. I když má výhodu, také jeho čeká koupel. „Toto konkrétní kolo moc dobře znám. Jezdíval jsem na něm do hospody a z ní ho pak vedl domů," cukají mu při vyprávění koutky.

Nový šampion

Neúspěšným pokusům o přejezd lávky se Hřebačka nediví. „Letos je tady málo vody. Lávka je na začátku pod větším úhlem. Proto jsou první metry z břehu více prudké. Je to docela sešup," říká Hřebačka.

Milovičtí však nachází svého krále rovnováhy. Z prvních dvou svých pokusů dvakrát ladně přejíždí celou lávku pouze domácí Petr Horňák mladší. Stylově s barevným slunečníkem na hlavě. „Prý jsem to kolo po své první jízdě rozbil. Toto je důkaz, že to není pravda," hlásí muž do mikrofonu a hecuje ostatní.

Na řadě jsou další soutěže. Cenu za nejrychlejší převalení pivního sudu na čas si vybojovala žena jménem Alena. Kutálení jí trvalo pětačtyřicet vteřin. Zábava u rybníka pokračuje dál. Kdo se neosvěžil ve vodě, činí tak například u piva.