Náklady činí asi tři miliony euro. „Po úspěchu na českém a moravském trhu jsme se rozhodli pro navýšení kapacity. Přístavbou jsme ji ztrojnásobili," sdělil Břeclavskému deníku ředitel Berendsenu Tomáš Střelský.

Dělníci na rozšíření firmy pracovali sedm měsíců, v nichž se podle ředitele dařilo zabránit jakémukoliv omezení. „Zvládli jsem to za provozu," pochvaloval si Střelský. Využít nyní mohou další pracovní plochu o velikosti třináct set metrů čtverečních.

„Byl bych opatrný"

Příjemně překvapený je starosta Velkých Pavlovic Pavel Procházka. Také on v minulosti patřil k těm, již byli na udržení firmy zvědaví. „Přiznám se, že jsem měl pochybnosti. Říkal jsem si, že český národ není ještě tolik zaměřený na využívání služeb. Velmi mile mě překvapilo, že se nejen udrželi, ale že se i nadále rozvíjejí," konstatoval Procházka. Berendsen označil za prvního zahraničního investora ve městě.

Přestože k navýšení počtu zaměstnanců sáhne vedení společnosti jen v omezené míře, šéf břeclavské pobočky úřadu práce Lubomír Marko pokládá krok za optimistický impuls. „Značí to, že se jim daří a že jsou stabilní. I když v tomto bych byl vždycky opatrný. Zřejmě si na Moravě a Slovensku, kde je jejich trh, udělali dobré jméno," říkal Marko.

Součástí rozšířené haly se staly nové specializované linky. Obsluhovat je bude část z celkových osmdesáti současných zaměstnanců. V jejich počtu převažují ženy.

„Čekáme další růst"

Jak byznys Berendsenu funguje? Ve zkratce. Firma pronajímá pracovní oblečení a zároveň zajišťuje jejich servis. V tom je praní, doprava, opravy i skladování oděvů. V souhrnu zajišťuje pronájem 350 tisíc kusů oděvů. Jde o dceřinou společnost, jejíž takzvaná matka je v Dánsku. Obrat se pohybuje kolem sta milionů korun. „Očekáváme další růst," poznamenal ředitel.

Čtvrteční otevření haly si nenechaly ujít desítky hostů.

Podle Marka je v regionu více firem, jimž se daří. Patří mezi ně například břeclavský Gumotex nebo ladenská Alba Metal. „Nabírají nové zaměstnance, jejich požadavky ovšem nejsme z vlastních zdrojů schopní pokrýt. S lidmi pro technické obory je problém dlouhodobější," dodal zástupce úřadu práce v okresním městě.