Anděl v roli průvodce nás odvádí do haly, kde právě začíná pořad Vaříme s vírou. Hostem je křesťanský Bůh, který se kupodivu také potýká s problémy moderního světa a složitostí Evropské unie. „No tak například jsem musel rozšířit a doplnit desatero. Nyní je to miliontero," vysvětluje moderátorce připomínající tu nejhloupější éru telenákupů.

V další místnosti čeká Adam s pekelníkem. „Vítejte v ráji, druhé nejvýznamnější turistické destinaci. Po Chorvatsku samozřejmě," rozehrává ďábel (na snímku) úsměvy na tvářích přítomných včetně mojí.

Přes neveselé podobenství českého soudnictví, kde se Kain se marně domáhá trestu za vraždu bratra a poté i zastřelené žalobkyně, přichází na scénu alkoholem zmožený Noe. „Ale co lidi?," ptá se, když mu Bůh nařídí postavit obří loď a shromáždit na ní zvířata, od každého jeden pár. „Zvířata mám radši. Lidi jsou můj nejhorší projekt," vybízí Bůh mezi salvami smíchu a potlesku k zamyšlení.

„Nejsme v demokracii, blbečku"

Dobrou trefou je i Mojžíš coby odborový předák, který po faraonovi požaduje například osmihodinovou pracovní dobu pro dělníky stavějící pyramidy. „Tvoje požadavky jsou splnitelné, ale mají jednu drobnou chybičku. Nejsme v demokracii, blbečku," uzemňuje ho faraon.

To Máří Magdaléna a Ježíš, podle ní neplacený workoholik (člověk závislý na práci – pozn. redakce), míří rovnou do naší současnosti: „Málem bych zapomněla, došel Ti dopis. Z Česka." – „A co chtějí?" – „Abys zachránil jejich zdravotnictví." – „Tak to nespasím už ani já," odpovídá za hlasitého smíchu Ježíš.

Když pak selže vládce pekel se svou apokalypsou, přichází nad námi hříšníky na řadu boží soud. „Boží soud se odkládá na neurčito. Spadla nám totiž elektronická evidence hříšníků," omlouvá se na poslední chvíli po telefonátu „seshora" archanděl Michael. Jak vidno, problémy na Zemi a v nebi se od sebe zase tolik neliší.

Lidé po více než hodině odcházejí spokojení. „Na zámku jsme už jednou byli, ale na večerní prohlídce jsme poprvé. Bylo to super, užili jsme si to," usmívá se třeba Andrea Polanová, která přijela do Lednice i s rodinou ze slovenského Púchova.

Kastelánka Holásková si bez nočních prohlídek, které pokračují ještě poslední červencový pátek a sobotu, neumí hlavní sezonu na zámku už ani představit. „Zájem je obrovský, ale víc termínů není v lidských silách. Je to červencová sestava průvodců a čtyři večery jsou maximum," říká.

Navíc je možné, že letošní osmý ročník bude v hrané podobě tím posledním. „Tato sestava pomalu končí, průvodci dokončili vysoké školy, půjdou do práce. Je otázka, co bude dál. Budeme muset hledat nové možnosti," přiznává Holásková s tím, že noční prohlídky zámku by ale chtěla v nějaké formě určitě zachovat.