O místech, kde vaří či prodávají drogy, mikulovští strážnici vědí. „Ano všeobecně se to ví, že tu jsou takzvaní vařiči, monitorujeme to a informace předáváme Policii České republiky. Omamné a psychotropní látky má ve své pravomoci právě státní policie. Městská policie může řešit a řeší přestupkové věci. Například, když má někdo u sebe menší než malé množství těchto látek, ale vždy vyrozumíme policii," vysvětlil velitel mikulovské městské policie Jiří Hamerník.

Neštěstím pro odhalování pachatelů, výrobců či distributorů omamných látek také podle Hamerníka je to, že varny, na kterých se pervitin vaří, jsou přenosné, sbalí se jednoduše do batůžku a přenesou kamkoliv. Výrobci mnohdy mají s sebou psy bojových plemen, kteří jim dělají ochranu. „Osobně jsem to zažil, když jsem musel vytáhnout i služební zbraň a na dotyčného křičet, ať si psa přivolá. Když jsem pak k němu doběhl i já, tak už měl své nádobíčko sbaleno. A co mu pak můžete dokázat," vzpomněl si na jeden z případů Hamerník.

Přednáší deset let

Mikulovští strážnici kvůli prevenci navštěvují základní a střední školy, kde s dětmi a mladistvými o drogách diskutují. „Už více jak deset let děláme preventivní činnost. Je to zajímavé i v tom, že se tam potkáváme s těmi, které známe z ulice. A můžeme si to ve škole rozebrat i jiným způsobem než přímo na ulici," řekl velitel.

V přednáškách se vždy zaměří a upozorňují na konkrétní věci. „Díky monitoringu víme, kdo to v Mikulově vyrábí. Jsou to z osmdesáti procent bezdomovci a je mezi nimi i člověk se žloutenkou typu B. A my to ve školách říkáme na rovinu: Tak jestli chceš, tak si dej, šlehni si od takovýchto lidí, ale my vám to rozhodně nedoporučujeme," upřesnil Jiří Hamerník s tím, že by všechny, kteří si chtějí koupit drogu, měla zarazit i její nízká cena.

Česká republika je na druhém místě za Španělskem, co se týká uživatelů marihuany. Mikulovští strážníci také podle zkušeností z terénu a i z diskusí se žáky vědí, že věková hranice, kdy děti poprvé vyzkouší kouřit marihuanu, se snižuje a kouří jí dřív než cigarety. „I proto budeme nadále s našimi přednáškami a prevencí na školách pokračovat. Ale upřímně vše začíná v rodině," dodal muž.