Právě údržba zeleně se podle starosty v minulých letech v Břeclavi zanedbávala a do budoucna si zaslouží koncepční přístup. „Je potřeba, aby tomu někdo velel. Je chyba, že město naší velikosti nemá svého zahradníka. Máme plný odbor lidí, přesto nám schází někdo, kdo by zeleni opravdu rozuměl,“ míní starosta ze sdružení Pro Region.

Naopak opoziční zastupitel Richard Zemánek považuje zahradního architekta na plný úvazek za zbytečnou věc. „Jako rozumnější mi připadá, že by měla Břeclav městského architekta, který by se staral o vzhled města a současně i o zelené prostory, které by asi taky dokázal zvládnout,“ vyjádřil se lídr lidovců. I klasického architekta si podle něj nyní radnice najímá jen v případě potřeby.

Například Miloš Rufer mladší má za to, že by se díky spolupráci s odborníkem na plný úvazek mohl vzhled města vylepšit. „Může poradit nejvhodnější rostliny do daného místa, zajistit údržbu, ale i likvidaci,“ myslí si Břeclavan.

Ilustrační foto
Průzkum mikulovského podzemí: odborníci předpokládají historické nálezy

Na druhou stranu se podle něj údržba zeleně ve městě v posledních letech zlepšila. „I když v blízkosti centra jsou místa, kde byly dřív odstraněny náletové dřeviny a opět tam zarůstají,“ zmínil Rufer.

Stálý zahradní architekt chybí také ve Znojmě. „Máme městskou architektku, ale ta řeší spíše urbanismus a budovy, zeleň až tak ne. Na větší akce vypisujeme výběrové řízení. Ale to bylo třeba jen když jsme například obnovovali celý park,“ uvedl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel. Menší zásahy řeší radnice ve spolupráci se svou příspěvkovou organizací Městská zeleň Znojmo.

Svého zahradníka nemají ani v Hodoníně. „Na speciální práce si zveme odborníky. V případě potřeby oslovíme externě zahradního architekta,“ sdělil hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek.

Břeclav se zbarvila do červena. Milovníci rajčat a pochutin z této zeleniny vyrazili k synagoze na Slavnosti rajčat.
OBRAZEM: Rajčatové pochoutky lákaly. Břeclavské slavnosti zaplnily uličku

MICHAL HRABAL
ADAM PAVELKA