DISKUTUJTE DOLE POD ČLÁNKEM

Pokud nesouhlasíte se stavbou dalšího supermarketu v centru města, podepište. Tak vyzývá v dopise, který koluje elektronickou poštou, obyvatele Břeclavi šestice tamějších zastupitelů. Podle nich zamýšlený hobby market do centra města nepatří a způsobí další dopravní zatížení.

V prosinci uplynulého roku ovšem koaliční většina odsouhlasila, že na takzvané Zámecké louce lze vybudovat obchod pro kutily. „Součástí petice je jakýsi návrh na stanovisko občanů na hobby market. Tento komerční projekt bych v Břeclavi uvítal, ale rozhodně v úplně jiné lokalitě. Navíc je důležité toto diskutovat z veřejností,“ zdůraznil opoziční zastupitel za ODS Luboš Krátký, jeden ze šestice iniciátorů petice.

Kromě něj se k listině, jež obyvatelé města vyzývá k bojkotu schválené výstavby hobby marketu, hlásí i nedávno odvolaná místostarosta Břeclavi Dagmar Adámková z Hnutí Nezávislí, sociální demokraté Oldřich Ryšavý a Jaroslav Parolek i lidovci Richard Zemánek a Miloš Petrů.

Petice je nesmysl, myslí si Piškula

„Je dva roky před volbami, zřejmě se chce tato šestice opozičních zastupitelů zviditelnit,“ myslí si břeclavský starosta Dymo Piškula. „Asi jiná palčivá témata nenašli, takže se takto realizují,“ přemýšlel nahlas.
Podle Piškuly je navíc tento způsob protestu „úplně mimo realitu“, protože není stále jisté, jestli v srdci Břeclavi další supermarket kdy vyroste. „Zastupitelstvo schválilo pouze koncepci případné výstavby, vůbec nevíme, jestli to budeme dál projednávat,“ podotkl.

Pokud by však v blízkosti jiných obchodů – Billy, Lidlu a Penny Marketu – vyrostl plánovaný hobby market, hrozí podle některých městu velké potíže. A nemá se jednat jen o zhoršenou dopravní situaci. „Myslím si, že dojde k narušení zóny kolem břeclavského zámku. To by znamenalo, že by se zkomplikovalo čerpání evropských peněz na jeho rekonstrukci,“ tuší pohromu Jaroslav Zika z Klubu přátel kultury Břeclav.

Město si však nechalo vypracovat projekt, který by měl zámek od komerční zóny oddělit. „Definitivně se tak oddělí prostor zámku od obchodních ploch a s dotacemi z Bruselu by neměl být problém,“ poznamenal Piškula s tím, že výstavba dalšího supermarketu dopravní situaci v centru nezhorší.

Šestice opozičních zastupitelů považuje právě dopravní otázku za zásadní. Podle nich by mohl obchod pro kutily vyrůst v blízkosti Tesca. Někteří z iniciátorů petice se ale paradoxně přičiní za to, když jimi nechtěný hobby market najde své místo v Břeclavi.


Máslo na hlavě má například jihomoravský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý, ten sice v roce 2002 podpořil návrh na zákaz výstavby dalších supermarketů v Břeclavi, ale právě s výjimkou hobby marketu.

„Od té doby se ale zásadně změnila dopravní situace v Břeclavi, tehdy jsem jednal na základě jiných skutečností. Břeclav navíc stále nemá obchvat, není možné v této lokalitě stavět další market, město by bylo ještě více ucpané,“ zdůvodnil své tehdejší rozhodnutí Ryšavý.

Jestli hobby market vyroste, či nikoli, je prozatím nejisté. Zastupitelstvo města by se tím mělo zabývat na svém nejbližším zasedání. Odsouhlasený návrh z prosince minulého roku, kdy koaliční většina posvětila záměr odkupu pozemků v areálu Autokempinku Břeclav výměnou za zrušení stavební uzávěry na část pozemků, se ale setkala u developerů z nadšením.

Společnost Qinn Invest z Chomutova usiluje v Břeclavi o výstavbu supermarketu se zaměřením na kutily už šestým rokem. Netají se také tím, že ho chce vybudovat na ploše dvanáct set metrů čtverečních.

Zažádala tak o změnu regulativu části územního plánu, což zruší uzávěru a umožní jí stavět. „Zavazujeme se, že další pozemky o stejné výměře nabídneme městu za zajímavou cenu. Přispějeme tím k vybudování zámeckého parku,“ uvedl jednatel společnosti Qinn Invest Jiří Pěchota.