„Termín jsme měli, ale zrušili jsme jej, protože o této záležitosti chce rozhodovat krajský výkonný výbor ČSSD. Čekáme na jejich rozhodnutí," řekl zdroj dobře obeznámený s děním v břeclavské ČSSD. Kvůli hrozícímu postihu chce zůstat v anonymitě. Jeho jméno redakce zná.

Břeclavští sociální demokraté měli o svém novém předsedovi rozhodovat v pondělí 28. dubna. Usnesení ale v minulém týdnu sami zrušili kvůli tlaku, který cítí z vyšších pater. „Čekáme na rozhodnutí vyšších stranických orgánů. Vypadá to, že by nejraději celé první volby zrušili a vyhlásili úplně nové, včetně členů výboru, kde k tomu není žádný důvod. Velká většina naší organizace přitom chtěla hlasovat znovu jen o předsedovi. Je to nedemokratické znevážení práce spousty lidí," kritizuje člověk blízký ČSSD.

Nejprve volí hlavu

Krajský výkonný výbor, jenž rozhodne o řešení břeclavského patu, zasedne právě v pondělí 28. dubna. Informaci v úterý potvrdil jeho předseda Zdeněk Dufek. Podle něj si o „zásah" řekli sami Břeclavané.

„Někteří z členů břeclavské organizace se obrátili na krajskou kontrolní komisi," zdůvodnil Dufek, proč do místní záležitosti vstupují ruce nadřízeného orgánu.

Sám je toho názoru, že by se měly zopakovat celé volby. „Je potřeba obnovit důvěru. Jak to v pondělí dopadne, ale nechci předjímat. Čekáme na výsledky šetření kontrolní komise. Zasadím se o to, aby se situace zklidnila, obnovila se důvěra v rámci místní organizace a abychom se soustředili na tvořivou práci," oznámil Dufek.

Míní, že obvyklý postup počítá s tím, že nejprve vzejde předseda, aby se posléze neúspěšní kandidáti mohli případně ucházet o křesla ve výboru. V Břeclavi je nyní situace opačná. „Proto je podle mě jediné rozumné řešení zopakovat to celé znovu," doplnil.

Pokud by za stávající situace současný předseda a starosta okresního města Oldřich Ryšavý ve volbě předsedy neuspěl, ztratil by zřejmě na chod místní organizace významnější vliv. A podle všeho by to mohlo ovlivnit i jeho ambice na obhajobu křesla starosty v podzimních volbách.

Druhým kandidátem je ředitel břeclavského domova důchodců Jaroslav Válka. Při první volbě získali shodně 38 hlasů. Že jde o remízu, se ukázalo až po opakovaném přepočítání. Původně byl jako staronový vítěz ohlášený Ryšavý.

„Ke konkrétnostem se vyjadřovat nebudu. Nicméně logicky je to jako při volbě předsedy sněmovny, starosty či hejtmana. Nejprve se volí hlava a poté ostatní. Pokud nebyl zvolený předseda, neměl by být ani výbor," přiblížil svůj pohled starosta.