"Dokončujeme práce na stavební i technologické úrovni. Montují se zařízení ve varně, ze sedmdesáti procent je hotovo i ve spilce. V ležáckém sklepě už je šest z devíti tanků. Jednadvacátého března spustíme zkušební provoz, abychom mohli na přelomu května a června dát lidem první pivo k ochutnání," plánoval ředitel Zámeckého pivovaru Aleš Hofman z Valtic.

Co nevidět začne také instalace stáčecích linek, které umožní břeclavskou jedenáctku stáčet do sudů či skleněných a plastových lahví.

V počáteční fázi zaměstná Zámecký pivovar zhruba dvanáct lidí. „Zájem lidí o pivovar je obrovský. Denně mi chodí několik žádostí o práci. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří tu před dvaceti lety pracovali. Zájem mají i hospodští, kteří by chtěli pivo točit. Vše je ale zatím ve fázi příprav a počet zaměstnanců bude narůstat podle potřeb pivovaru," mínil Hofman.

Speciál i na hody

Ve zkušebním provozu budou sládci vařit sedmdesátilitrové várky, s jejichž pomocí se bude výsledná chuť ladit. Výsledkem bude světlé nepasterované jedenáctistupňové pivo plzeňského typu. Kromě něj však nabídnou až deset dalších speciálů.

„Pivní speciály k Vánocům, Velikonocům nebo například Svatováclavským slavnostem máme v plánu také. Hlavní však bude jedenáctka, pro niž máme zatím pracovní název Zámecké pivo. Oficiální jméno dostane až na jaře," doplnil Jan Svoboda ze Zámeckého pivovaru, v němž plánují vařit až čtyřiadvacet tisíc hektolitrů piva ročně.

Areál obnovují investoři postupně. V přední a nejstarší části pivovaru, kde jsou i pivovarské technologie, vyměnili dvacet let chátrající interiér za moderní a praktické řešení. Zdi totiž obložili tvrzeným plastem s izolací.

Průčelí budovy s pivovarským komínem se zase postupně vrací ke své původní neobarokní podobě. „Pokud by se s obnovou nezačalo už teď, bojím se, že by historické budovy nešly zachránit. Náročné bylo nejen vybourávání podlah nebo otvorů v metrových zdech pro nové technologie, ale i zajištění komínu. Byl totiž o metr pohnutý," popsal práce Marek Smolík z břeclavské stavební firmy, která obnovu provádí.

Pivo z Břeclavi plánuje Zámecký pivovar se vší parádou představit na konci června. Čtyřdenní akce počítá i s kulturním programem. „Jakmile bude pivo k ochutnání, určitě si ho nenechám ujít. Zajímá mě hlavně, jak bude chutnat," těšil se i Ondřej Stanický z Břeclavi.