Pro Miroslava Loučku z Břeclavi bylo kdysi jedničkou pivo Břeclavský kozel. Později chodil „na Veslák" na pěnivý Podlužan. I pro něj má Zámecký pivovar Břeclav novinku, jeho zástupci se dohodli s majitelem ochranné známky pivní značky Podlužan Zdeňkem Balgou na jejím převzetí. Oznámil to v úterý člen správní rady pivovaru Jan Svoboda.

Pivovar tak chce navázat na historickou oblibu piva Podlužan, které bylo ve své době známé nejen na Břeclavsku.

„Snažíme se podporovat celý region a součástí této snahy je i návrat tradičních a oblíbených názvů a výrobků," objasnil záměr převzetí značky Svoboda.

Břeclavský pivovar je podle něj připravený udělat vše potřebné, aby se Podlužan stal oblíbeným a vyhledávaným pivem.

„V následujícím období by měl Podlužan znamenat tradici, kvalitu a poctivě vyrobené pivo," objasnil Svoboda plán pivovaru.

Podnikatel Zdeněk Balga, který značku ochraňoval od roku 2008, nabídl břeclavskému pivovaru její odkoupení už před jeho otevřením v červnu letošního roku. K dohodě však došlo až nyní.

„Před pěti lety jsem zjistil, že Podlužan je již několik let bez jakékoli právní ochrany. Ke koupi mě vedla jak moje záliba ve sbírání ochranných známek, tak profesní činnost v oblasti poradenství strategického řízení značek. Cílem bylo uchovat tuto tradiční regionální značku a nalezení vhodného způsobu jejího oživení," sdělil Balga.

Ten prohlásil, že návrat značky do znovuobnoveného pivovaru v Břeclavi se pro něj stal logickou a přirozenou cestou, jak dosáhnout tohoto oživení.

Více se dočtete ve středečním tištěném vydání Břeclavského deníku.