VYBERTE SI REGION

Břeclavský Včelín provoněly klobásky. Už poosmé

Břeclav - Vůně, která pronikne i přes zavřené dveře. Třicet vzorků klobásek a pět degustátorů. Přičichnout. Ochutnat. Rozvážně zaklopit oči vzhůru a zapít hltem bílého vína, aby se mezi sebou chutě nebily. Pak podle vlastního pocitu rozdělit body. Chuť. Barva. Vůně. A vítěz se může chlubit.

28.7.2012 1
SDÍLEJ:

Letos na Včelíně degustovali třicet druhů klobásek.Autor: DENÍK/Petr Vlasák

Moravský rybářský svaz při břeclavském rybníku Včelín letos organizoval už osmý ročník oblíbeného Klobáskobraní. Sešlo se na třicet vzorků klobás domácí i profesionali­zované výroby a sedm druhů pomazánek. Porotci byli jako každý rok vybráni podle jiného klíče. V minulých letech se nad voňavými dobrotami z masa sešli lékaři, umělci i radní. Letos sjednotilo pětici fajnšmekrů jediné téma. Voda. Koštoval vedle sebe rybníkář, sportovec i zaměstnanec vodárenské společnosti.

Poprvé dostal příležitost ochutnat třicet různých klobás během jedné hodiny také Petr Foukal z Břeclavi. A nemohl si nápad vynachválit.

„Obecně se rozhodně nepovažuji za příznivce racionálního stravování a počítání kilojoulů, takže si klobásky užívám. Raději mám ty libovější, jemnější, správně prouzené a hlavně s nápaditými chuťovými tóny. Třeba s příměsí sýrů. Nějaké excesy nebo pikantní čabajky u mě nevyhrají," svěřil se jedenačtyřicetiletý degustátor.

„Hodnocení se odvíjelo stejně jako při ochutnávce vína, chutná nechutná. V porotě nás bylo pět, hodnotili jsme chuť, vůni a vzhled kousku i celé klobásky. Rozhodování nebylo lehké, museli jsme zvážit všechny dané vlastnosti vzorku. Některé chutnaly skvěle, ale nevypadaly tak hezky jako ostatní," usmál se arbitr.

Klobásky pocházely ze tří čtvrtin z Břeclavska. Od výrobců z Lanžhota, Tvrdonic či Týnce. Pochlubili se ale také klobáskáři z Beskyd nebo Slovenska. Mezi sedmi druhy pomazánek nechyběla ani ta z plísňového sýra nebo rybičková. K tanci a poslechu po vyhlášení vítězů zahrála country kapela Čtyřlístek.

Osmý ročník Klobáskobraní vyhrál Stanislav Tkadlec z Břeclavi–Poštorné s domácí klobáskou. Druhým místem se může pochlubit Bohuslav Válik ze Slovenska s pašeráckou klobáskou a třetí příčku obsadilo Řeznictví Vašíček z Velkých Bílovic s domácím výrobkem. Nejlepší pomazánkou byla vyhlášená česnekovo–sýrová od Saskie Hyklové. Druhou nejchutnější se stala rybičková od Ivony Duroňové a třetí skončila bůčková pochoutka od Lucie Tesaříkové.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Festival pěveckých sborů Kampanila letos zpestří účastníci z Gruzie

Mikulov – Hosté z Gruzie letos zpestří již osmnáctý ročník mezinárodního festivalu pěveckých sborů Kampanila v Mikulově na Břeclavsku. Hudbou nabitý program začne v pátek.

Zkusili tance souborů z jiných zemí. Ostudu jsme neudělali, říká člen Břeclavanu

Břeclav – Skvělý zážitek. Až se mu nechtělo domů. V tanečníkovi národopisného souboru Břeclavan Martinu Kobzíkovi se na konci týdenního mezinárodního festivalu ve Fribourgu mísily emoce. Ve francouzsky mluvící části Švýcarska vystupoval s kolegy ve společnosti souborů ze Slovinska, Jordánska, Tahiti či jihoamerických zemí.

Online rozhovor: hejtman Michal Hašek odpovídal na otázky čtenářů

Brno – Sociální demokrat Michal Hašek stojí v čele Jihomoravského kraje už osm let od té doby, kdy porazil tehdejšího lidoveckého hejtmana Stanislava Juránka. V letošních krajských volbách 7. a 8. října ho čeká boj o třetí období v čele kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies