VYBERTE SI REGION

Břeclavský Včelín provoněly klobásky. Už poosmé

Břeclav - Vůně, která pronikne i přes zavřené dveře. Třicet vzorků klobásek a pět degustátorů. Přičichnout. Ochutnat. Rozvážně zaklopit oči vzhůru a zapít hltem bílého vína, aby se mezi sebou chutě nebily. Pak podle vlastního pocitu rozdělit body. Chuť. Barva. Vůně. A vítěz se může chlubit.

28.7.2012 1
SDÍLEJ:

Letos na Včelíně degustovali třicet druhů klobásek.Foto: DENÍK/Petr Vlasák

Moravský rybářský svaz při břeclavském rybníku Včelín letos organizoval už osmý ročník oblíbeného Klobáskobraní. Sešlo se na třicet vzorků klobás domácí i profesionali­zované výroby a sedm druhů pomazánek. Porotci byli jako každý rok vybráni podle jiného klíče. V minulých letech se nad voňavými dobrotami z masa sešli lékaři, umělci i radní. Letos sjednotilo pětici fajnšmekrů jediné téma. Voda. Koštoval vedle sebe rybníkář, sportovec i zaměstnanec vodárenské společnosti.

Poprvé dostal příležitost ochutnat třicet různých klobás během jedné hodiny také Petr Foukal z Břeclavi. A nemohl si nápad vynachválit.

„Obecně se rozhodně nepovažuji za příznivce racionálního stravování a počítání kilojoulů, takže si klobásky užívám. Raději mám ty libovější, jemnější, správně prouzené a hlavně s nápaditými chuťovými tóny. Třeba s příměsí sýrů. Nějaké excesy nebo pikantní čabajky u mě nevyhrají," svěřil se jedenačtyřicetiletý degustátor.

„Hodnocení se odvíjelo stejně jako při ochutnávce vína, chutná nechutná. V porotě nás bylo pět, hodnotili jsme chuť, vůni a vzhled kousku i celé klobásky. Rozhodování nebylo lehké, museli jsme zvážit všechny dané vlastnosti vzorku. Některé chutnaly skvěle, ale nevypadaly tak hezky jako ostatní," usmál se arbitr.

Klobásky pocházely ze tří čtvrtin z Břeclavska. Od výrobců z Lanžhota, Tvrdonic či Týnce. Pochlubili se ale také klobáskáři z Beskyd nebo Slovenska. Mezi sedmi druhy pomazánek nechyběla ani ta z plísňového sýra nebo rybičková. K tanci a poslechu po vyhlášení vítězů zahrála country kapela Čtyřlístek.

Osmý ročník Klobáskobraní vyhrál Stanislav Tkadlec z Břeclavi–Poštorné s domácí klobáskou. Druhým místem se může pochlubit Bohuslav Válik ze Slovenska s pašeráckou klobáskou a třetí příčku obsadilo Řeznictví Vašíček z Velkých Bílovic s domácím výrobkem. Nejlepší pomazánkou byla vyhlášená česnekovo–sýrová od Saskie Hyklové. Druhou nejchutnější se stala rybičková od Ivony Duroňové a třetí skončila bůčková pochoutka od Lucie Tesaříkové.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Úspěšná pátrání. Nemocnou důchodkyni našli strážníci podchlazenou u továrny

Břeclav – Dvě hledané ženy našli v úterý břeclavští strážníci. Po dvou hodinách od vyhlášení pátrání objevili osmasedmdesátiletou důchodkyni.Ta navzdory chladnému počasí odešla jen v noční košili a kabátku z domu neznámo kam. „Neurologickým onemocněním trpící ženu, ztrácející pojem o čase, našli kolegové u jedné z továren v břeclavské městské části Poštorná. Byla zjevně prochlazená a stěžovala si na bolestivý pád, který chvíli před tím absolvovala. Okrskář ji zabalil do deky a přivolal sanitku, která důchodkyni převezla do nemocnice," informoval mluvčí břeclavské městské policie Zdeněk Novák.

Kamion zůstal viset z dálničního mostu. Řidiče odvezla sanitka

Lanžhot /FOTOGALERIE/ – Kamion visící z mostu nad polní cestou odstraňovali v úterý hasiči. K nehodě došlo kolem půl desáté večer na šedesátém kilometru dálnice D2 ve směru na Brno u Lanžhota. „Návěs zůstal zlomený na hraně mostní konstrukce. Hasiči na místě zajistili soupravu proti pádu a odpojili baterii, nafta stříkala proudem. Tu jímali sorbentem. Na vyproštění kamionu jsme povolali firmu disponující těžkou technikou," popsal situaci mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Prodloužení studia: až o 21 tisíc korun dražší

Brno - Kdo si chce prodloužit studium na vysoké škole, pravděpodobně si připlatí. Vedení Masarykovy univerzity zvažuje změny v poplatcích za prodloužení studia.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies