VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Břeclavský Včelín provoněly klobásky. Už poosmé

Břeclav - Vůně, která pronikne i přes zavřené dveře. Třicet vzorků klobásek a pět degustátorů. Přičichnout. Ochutnat. Rozvážně zaklopit oči vzhůru a zapít hltem bílého vína, aby se mezi sebou chutě nebily. Pak podle vlastního pocitu rozdělit body. Chuť. Barva. Vůně. A vítěz se může chlubit.

28.7.2012 1
SDÍLEJ:

Letos na Včelíně degustovali třicet druhů klobásek.Foto: DENÍK/Petr Vlasák

Moravský rybářský svaz při břeclavském rybníku Včelín letos organizoval už osmý ročník oblíbeného Klobáskobraní. Sešlo se na třicet vzorků klobás domácí i profesionali­zované výroby a sedm druhů pomazánek. Porotci byli jako každý rok vybráni podle jiného klíče. V minulých letech se nad voňavými dobrotami z masa sešli lékaři, umělci i radní. Letos sjednotilo pětici fajnšmekrů jediné téma. Voda. Koštoval vedle sebe rybníkář, sportovec i zaměstnanec vodárenské společnosti.

Poprvé dostal příležitost ochutnat třicet různých klobás během jedné hodiny také Petr Foukal z Břeclavi. A nemohl si nápad vynachválit.

„Obecně se rozhodně nepovažuji za příznivce racionálního stravování a počítání kilojoulů, takže si klobásky užívám. Raději mám ty libovější, jemnější, správně prouzené a hlavně s nápaditými chuťovými tóny. Třeba s příměsí sýrů. Nějaké excesy nebo pikantní čabajky u mě nevyhrají," svěřil se jedenačtyřicetiletý degustátor.

„Hodnocení se odvíjelo stejně jako při ochutnávce vína, chutná nechutná. V porotě nás bylo pět, hodnotili jsme chuť, vůni a vzhled kousku i celé klobásky. Rozhodování nebylo lehké, museli jsme zvážit všechny dané vlastnosti vzorku. Některé chutnaly skvěle, ale nevypadaly tak hezky jako ostatní," usmál se arbitr.

Klobásky pocházely ze tří čtvrtin z Břeclavska. Od výrobců z Lanžhota, Tvrdonic či Týnce. Pochlubili se ale také klobáskáři z Beskyd nebo Slovenska. Mezi sedmi druhy pomazánek nechyběla ani ta z plísňového sýra nebo rybičková. K tanci a poslechu po vyhlášení vítězů zahrála country kapela Čtyřlístek.

Osmý ročník Klobáskobraní vyhrál Stanislav Tkadlec z Břeclavi–Poštorné s domácí klobáskou. Druhým místem se může pochlubit Bohuslav Válik ze Slovenska s pašeráckou klobáskou a třetí příčku obsadilo Řeznictví Vašíček z Velkých Bílovic s domácím výrobkem. Nejlepší pomazánkou byla vyhlášená česnekovo–sýrová od Saskie Hyklové. Druhou nejchutnější se stala rybičková od Ivony Duroňové a třetí skončila bůčková pochoutka od Lucie Tesaříkové.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdeňka Procházková.
6

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Ilustrační foto.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Anketa Dobrovolní hasiči roku: vítězové získají techniku za dva a půl milionu

Jižní Morava – Ve volném čase nezištně pomáhají ostatním lidem, zachraňují je, a často zajišťují i společenský život na vesnicích, kde působí. Dobrovolní hasiči se již po sedmé mohou přihlásit do soutěže Dobrovolní hasiči roku.

Začíná cyklosezona, cyklobusy jezdí už od Velikonoc

Jižní Morava – O prodlouženém víkendu rtuť teploměru podle hydrometeorologů vystoupá nad patnáct stupňů. Sezona pro cykloturisty tak může začít. „Rád jezdím na kole po jižní Moravě, krásné je Podyjí, Lednicko-Valtický areál i Bílé Karpaty. Někdy je však dobré mít v záloze vlak nebo autobus, zvláště kvůli nedostatku času na víkendový výlet, vytrvalému dešti nebo jistotě po vinařských akcích," myslí si David Vaculík z Brna.

Baťův kanál otevřeli o víkend dřív

Baťův kanál – Zájemci mohou do plavebních komor Baťova kanálu už před začátkem sezony. Jejich provoz totiž zahájilo Povodí Moravy v pátek. „Lidé je tak využijí o jeden víkend dřív. Správce vodní cesty navíc prodlouží denní provoz plavebních komor," informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies