VYBERTE SI REGION

Břeclavský Včelín provoněly klobásky. Už poosmé

Břeclav - Vůně, která pronikne i přes zavřené dveře. Třicet vzorků klobásek a pět degustátorů. Přičichnout. Ochutnat. Rozvážně zaklopit oči vzhůru a zapít hltem bílého vína, aby se mezi sebou chutě nebily. Pak podle vlastního pocitu rozdělit body. Chuť. Barva. Vůně. A vítěz se může chlubit.

28.7.2012 1
SDÍLEJ:

Letos na Včelíně degustovali třicet druhů klobásek.Autor: DENÍK/Petr Vlasák

Moravský rybářský svaz při břeclavském rybníku Včelín letos organizoval už osmý ročník oblíbeného Klobáskobraní. Sešlo se na třicet vzorků klobás domácí i profesionali­zované výroby a sedm druhů pomazánek. Porotci byli jako každý rok vybráni podle jiného klíče. V minulých letech se nad voňavými dobrotami z masa sešli lékaři, umělci i radní. Letos sjednotilo pětici fajnšmekrů jediné téma. Voda. Koštoval vedle sebe rybníkář, sportovec i zaměstnanec vodárenské společnosti.

Poprvé dostal příležitost ochutnat třicet různých klobás během jedné hodiny také Petr Foukal z Břeclavi. A nemohl si nápad vynachválit.

„Obecně se rozhodně nepovažuji za příznivce racionálního stravování a počítání kilojoulů, takže si klobásky užívám. Raději mám ty libovější, jemnější, správně prouzené a hlavně s nápaditými chuťovými tóny. Třeba s příměsí sýrů. Nějaké excesy nebo pikantní čabajky u mě nevyhrají," svěřil se jedenačtyřicetiletý degustátor.

„Hodnocení se odvíjelo stejně jako při ochutnávce vína, chutná nechutná. V porotě nás bylo pět, hodnotili jsme chuť, vůni a vzhled kousku i celé klobásky. Rozhodování nebylo lehké, museli jsme zvážit všechny dané vlastnosti vzorku. Některé chutnaly skvěle, ale nevypadaly tak hezky jako ostatní," usmál se arbitr.

Klobásky pocházely ze tří čtvrtin z Břeclavska. Od výrobců z Lanžhota, Tvrdonic či Týnce. Pochlubili se ale také klobáskáři z Beskyd nebo Slovenska. Mezi sedmi druhy pomazánek nechyběla ani ta z plísňového sýra nebo rybičková. K tanci a poslechu po vyhlášení vítězů zahrála country kapela Čtyřlístek.

Osmý ročník Klobáskobraní vyhrál Stanislav Tkadlec z Břeclavi–Poštorné s domácí klobáskou. Druhým místem se může pochlubit Bohuslav Válik ze Slovenska s pašeráckou klobáskou a třetí příčku obsadilo Řeznictví Vašíček z Velkých Bílovic s domácím výrobkem. Nejlepší pomazánkou byla vyhlášená česnekovo–sýrová od Saskie Hyklové. Druhou nejchutnější se stala rybičková od Ivony Duroňové a třetí skončila bůčková pochoutka od Lucie Tesaříkové.

PETR VLASÁK

Autor: Redakce

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

V Sedleci přibylo aut a kamionů. Obec řeší opravy hlavní silnice

Sedlec /FOTOGALERIE/ – Na zvýšené množství osobních i nákladních aut projíždějících ulicemi obce si stěžují obyvatelé Sedlece. Důvodem jsou dlouhodobé opravy hlavní silnice za vsí a současně částečná uzavírka mezi sousedním Mikulovem a Lednicí. „Lidé v obci jsou rozlobení, protože nejsou zvyklí, aby jim kolem oken jezdilo tolik aut," potvrdil starosta Sedlece Marian Pánek.

Projekt Young HeART pokračuje. Představí mladé umělkyně

Břeclav – Podkrovní galerie v břeclavském Lichtenštejnském domě přivítá další účastníky projektu Městského muzea a galerie Břeclav Young HeART. Třetí výstava patří domácí Kateřině Cigáňové a Veronice Drastíkové. Vernisáž je na programu ve čtvrtek v pět hodin odpoledne.

Silně opilí mladíci: jeden ležel polonahý na parkovišti, měl přes čtyři promile

Břeclav, Mikulov – Více než čtyři promile alkoholu nadýchal pětadvacetiletý mladík, který se válel na parkovišti u obchodního domu v Mikulově. Před policisty na místě nedokázal ani stát na nohou. Na zemi navíc ležel polonahý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.