„Naše manželky se na kampani obrovsky baví. Říkají nám kluci z plakátu,“ usmál se Zemánek. Je učitel a má stejně jako Nazarčuk blízko k folkloru, čehož využívá v kontaktní kampani.

Oba kandidáty pojí také léta v břeclavském zastupitelstvu. „Stojíme politicky na opačném pólu. Ani v boji o Senát mu nic nedaruji. I po volbách spolu ale budeme schopní zajít na sklenku vína,“ myslí si Zemánek.

Sommelier Nazarčuk souhlasí. „Znám osobně až na jednu výjimku všechny kandidáty. Jsem rád, že kampaň se zatím vede korektně,“ uvedl kandidát za ANO.

Ilustrační foto.
Na Hrnčířském jarmarku určí nejlepší talíř, Náměstí provoní sýry



První excesy se ale už objevily. Někdo připsal na jeden z billboardů Nazarčuka nápis „Ne STB“. Spojení s minulostí šéfa hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše podle Nazarčuka přitom není na místě. „Jsem nezávislý kandidát,“ zdůraznil.

Sedmička kandidátů
∙ Richard Novák (SPD)
∙ Jaroslav Válka (ČSSD)
∙ Karel Štogl (Piráti)
∙ Richard Zemánek (KDU-ČSL)
∙ Zdeněk Tesařík (KSČM)
∙ Rostislav Koštial (ODS)
∙ Libor Nazarčuk (ANO)


Nejstarším mužem ze sedmičky je sedmapadesátiletý mikulovský starosta Rostislav Koštial. Že není z okresního města, nebere jako nevýhodu. „Chtějí-li se lidé z Břeclavska mít jako v Mikulově, musejí volit správně,“ naznačil.

Z krajského zastupitelstva se s Koštialem i Zemánkem zná zástupce komunistů Zdeněk Tesařík. V kampani se zaměřuje na setkání s voliči. „Objíždím okolní obce a města a mluvím s lidmi. Ještě využiji i letáků,“ popsal starosta Tvrdonic.

Kolona aut u mostu přes Nové Mlýny
Mamut přináší obavy i očekávání. Uzavírka děsí okolní obce, poté zmizí semafory



Sociální demokraté hledali náhradu za zesnulého senátora Jana Hajdu. Do voleb vyslali břeclavského místostarostu Jaroslava Válku. Působí spolu s Koštialem v představenstvu Vodovodů a kanalizací Břeclav. A akcentuje třeba téma sucha. „Špatnou situaci bych řešil i omezením pěstování řepky olejné,“ vyjádřil se.

Karel Štogl pochází z Mikulova a byl dlouholetým členem ČSSD. Teď žije v Praze a kandiduje jako nezávislý za Piráty. V jeho programu nechybí vyřešení stěžejních dopravních staveb.

Právník Richard Novák je nominovaný stranou Svoboda a přímá demokracie. Má bydliště ve Velkých Němčicích, pro ostatní kandidáty je ale velkou neznámou. Jeho moto zní: Právo a bezpečí pro naše občany.

Ilustrační foto
Dálnice do Vídně je blíž, ŘSD má územní rozhodnutí pro obchvat Mikulova