S většinou dokumentů si starostka Morkůvek Brigita Petrášová poradí sama. Někdy se však podle jejích slov musela s žádostí o pomoc obrátit na firmy. Za peníze. „Samozřejmě jsou tyto služby zpoplatněné. Ale někdy se nedá zvládnout všechno. Proto vítám, že se zkouší nový systém s Centrem společných služeb. Určitě jejich služby v budoucnosti využijeme, už jsme s nimi dokonce částečně spolupracovali," nechala se slyšet Petrášová.

29měst a obcí tvoří dohromady mikroregion Hustopečsko. Součástí jsou Boleradice, Bořetice, Diváky, Horní Bojanovice, Hustopeče, Kobylí, Popice, Morkůvky a další.

Centrum se sídlem 
v Hustopečích funguje teprve pár měsíců. „Prozatím cílíme opravdu na menší obce. Snažíme se jim poskytnout administrativní podporu a také jim chceme pomoci vyhnout se různým chybám, kterých se při zpracování dokumentů dopouští. Jednoduše řečeno jim chceme usnadnit práci a ušetřit čas," vysvětlila záměr nového projektu, který je zatím naplánovaný na tři roky, specialistka pro rozvoj regionu a zaměstnankyně centra Radka Raflová.

Ulehčení práce není však jediným kladem, se kterým projekt počítá. Usiluje také o snížení výdajů obcí na vlastní správu. „Po čase vypracujeme finanční bilanci, která by měla ukázat, zda se opravdu daří obcím ušetřit. Zavítali jsme ke starostům, abychom jim vysvětlili, s čím vším se na nás mohou obrátit. Jsme tady od toho, abychom s nimi zkonzultovali například žádosti o dotace. Nemusí nikam jezdit či složitě pátrat. I tak ušetří," uvedla Raflová.

Přesto, že centrum cílí především na malé obce, užitek v něm vidí i starostka města Hustopeče Hana Potměšilová. „Spousta věcí se usnadní. Někdy se obce obracely na náš úřad s dotazy. Podpoří to spolupráci a nám to zároveň přinese i přehled, co se kde v mikroregionu děje," mínila Potměšilová.

Vznik Center společných služeb inicioval Svaz měst a obcí loni na podzim.