Sýpku, která dlouhodobě chátrá, chtěl koupit Hustopečan Daniel Vodák. Prodej ovšem zastupitelé zamítli. „Nebylo šťastné řešení přijít rovnou se záměrem prodeje. Měla se vést hned na začátku širší diskuze," nechala se slyšet hustopečská starostka Hana Potměšilová ze Sdružení nestraníků.

Vinařství či zbraně

Potměšilová zároveň nastínila možné využití chátrajícího domu. Zájem o ni má městské muzeum a galerie. V nejstarší budově města by vedoucí Soňa Nezhodová ráda udělala expozici o vinařství, nebo výstavu mapující osvobozovací boje v regionu na konci druhé světové války. „Budova totiž v minulosti sloužila jako střelnice, poté jako česká hasičská stanice," opakovala starostka slova Nezhodové.

Opoziční zastupitel Jiří Kadrnka z ODS vyjádřil pochopení s historickou hodnotou budovy, ale upozornil, že oprava bude stát značné množství peněz. „Město by mělo mít zájem, aby se tento objekt neboural, ale zůstal a byl opravený. Musíme si ale uvědomit, že oprava bude něco stát a poté i provoz. Není to akce za milion nebo za dva," podotkl Kadrnka.

Možné varianty pro využití sýpky budou tématem pro další zasedání. Jeden z obyvatel na čtvrtečním setkání navrhl, že by bylo nejvhodnější nechat rozhodnout obyvatele města. Například prostřednictvím referenda.