Novela začne platit ještě letos, do konce srpna. „Cílem změny zákona je mít kvalitu pro spotřebitele, dohledatelnost v případě zjištění nekvalitního víno, udělení pokuty konkrétnímu viníkovi a celková kultivace prostředí. Chceme zajistit rovné podmínky a aby poctiví čeští a moravští vinaři byli konkurenceschopní," sdělil ministr.

O setkání ve velkobílovickém kulturním domě panoval značný zájem. Sál byl téměř plný. Vinaři i prodejci s otázkami nešetřili. „Debata se nenesla v duchu souhlasu, ale nebyly tam žádné projevy nevole. Naopak jednání bylo konstruktivní a ministr odpovídal na všechny otázky. Stejně jako jeho kolegové," řekl například vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova.

Problém? Řešení otázky zodpovědnosti

Ten u novely stále vidí několik problémů. „Má přenést zodpovědnost na toho, kdo víno prodává. Podle nás je však rozumnější, aby tíha zodpovědnosti byla na výrobci nebo dovozci vína. Ten má potom garantovat, že jeho obal nebude nijak narušený," uvedl Maděřič, jenž je místopředsedou Vinařské asociace České republiky.

Novelu zákona si naopak pochvaluje prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. „Volali jsme po tom, aby byl na trhu s vínem pořádek, evidence a rovná pravidla," prohlásil.

Nově budou moci sudové víno prodávat pouze vinaři, přímí dovozci nebo prodejci, které dovozci vína nahlásí do seznamu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Pokuta až 50 milionů

Kdo poruší zákon, může dostat pokutu až padesát milionů korun. Podle vládního návrhu budou dovozci ze zahraničí muset do dvanácti hodin nahlásit státu dovoz vína a poté víno nechat deset dnů ve skladu, kde počká na kontrolu.

Nová varianta zákona je podle Stanislava Hrabala z Velkých Bílovic pouze prvním krokem k zamezení pančování vína. „Hlavu a patu to má. Ještě by bylo dobré, aby ministerstvo financí dotáhlo do konce elektronickou evidenci veškerého dovozového vína. A bylo to propojené s celním systémem. Pak to bude mít smysl," myslí si Hrabal.