Měl jsem strach, jak bude reagovat mamka na zranění, které jsem si způsobil sám. Tak jsem si vymyslel přepadení tří mužů. Tak patnáctiletý Petr reagoval, když středeční vyšetření na detektoru lži ukázalo, že jeho výpověď není pravdivá.V polovině dubna ho na ulici v Břeclavi žádní Romové nepřepadli.

„Mladík se chtěl ukázat před kamarádkami a na chodbě osmého patra bytového domu předváděl gymnastické prvky. Uklouzl a spadl o patro níž, kde se narazil na zábradlí," řekl jihomoravský kriminalista Luděk Blahák.

Čtyři svědci, kteří pád viděli, celou tu dobu také zatloukali. „Domluvili se na jedné verzi. Ta ale byla postupem vyšetřování stále více nevěrohodná. Nakonec jsme se rozhodli chlapce a ještě jednoho svědka vyšetřit na detektoru lži," konstatoval Blahák.

Chlapec se přiznal

Po výslechu hoch přiznal, že ho nikdo nepřepadl. „To potvrdili i čtyři svědci, kteří u nehody byli. Zraněný hoch pak odešel ven na místo, kde ho našli záchranáři," řekl Blahák.

Chlapec strávil v nemocnici asi dva týdny. Lékaři mu museli odebrat ledvinu, měl poraněná také játra a slezinu. „Nebylo možné zjistit, jak přesně se zranil. Poranění odpovídala napadení i pádu," vysvětlil Blahák.

„Jestli je to pravda, kluk by měl být potrestaný, a to pořádně," zněla bezprostřední reakce Bronislava Hromady z Břeclavi. Byl z překvapivého vyústění případu v šoku. „Měl by být trestně stíhaný. A mám dojem, že se bude muset odstěhovat z města," dodal.

Podle původní výpovědi napadli chlapce tři muži, zřejmě Romové, protože jim nechtěl dát cigaretu. Později chlapec připustil, že Rom mohl být pouze jeden z pachatelů.

Břeclavská radnice čelila po události kritice veřejnosti. Ta svolala na víkend po útoku demonstraci, které se účastnili i příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti. Přišlo několik tisíc lidí. Obyvatelé si stěžovali na problematické soužití s romskou komunitou a vysokou kriminalitu.

Plány s příspěvkem

Zraněného Petra podpořil stotisícovou injekcí populární zpěvák Michal David. Na sobotním koncertě v Břeclavi předal chlapci šek s pěti nulami. „Peníze půjdou lidem, kterým se stalo to, co mě," pronesl na pódiu mladík. Jeho matka Oksana Zhyvachivska doplnila, že vznikne nadační fond, který ponese synovo jméno. Zvrat událostí však její plány zhatil. Zpěvák se ve středu nechal slyšet, že chce peníze zpátky.

Reakci matky na nečekané vyústění případu ve středu Břeclavský deník nezískal. Nebrala telefon.

Podle brněnského psychologa Jiřího Brančíka je v takových případech nutné nejdříve zjistit motivaci k tomu, proč hoch lhal. „Pokud tvrdí, že se bál matky, pak by se mělo pátrat v jejich vztazích. Když už zalhal, tak se určitě bál vycouvat, stejně jako svědkové," naznačil. „Vypustili džina z lahve a báli se okamžiku, kdy vyjde pravda najevo. Tím ale podstatně klesá jejich věrohodnost. Když jednou lhali, mohou i podruhé. Je tedy otázkou, jestli i tato verze je správná. Je mi divné, že by někdo nechtěl přiznat, že spadl," zamyslel se.

„Cítím velkou úlevu, že se nepotvrdila původní verze, že za tím byl útok někoho jiného. Je to mladý hloupý kluk. Věřím, že se z tohoto výrazně poučí. Přeji mu velmi rychlé uzdravení. Dál platí naše nabídka, že chlapci pomůžeme s integrací do normálního života," zdůraznil břeclavský starosta Oldřich Ryšavý.

Jak dodal, chystá se jednat se zástupci romské komunity. „Bylo by špatné, kdyby nastala jakási kocovina, kterou bychom léčili dalším požíváním alkoholu – dalšími pochody. My potřebujeme v Břeclavi klid," podotkl.

Jednání hocha popsala jako „zneužití solidarity všech slušných lidí" Dělnická strana sociální spravedlnosti, jejíž příznivci se zúčastnili protestního pochodu v Břeclavi.