Jako velký problém označil vedoucí správy jeskyně Na Turoldu Jiří Kolařík hledání schopného průvodce. „Nemyslím si, že důvodem je plat. Ten není rozhodně nízký. Hlavní problém vidím v tom, že se mladým nechce pracovat a pro důchodce už to není vhodné zaměstnání," povzdechl si Kolařík.

Za prací k mikulovské jeskyni tak jezdí dokonce lidé 
z Jeseníku či Krkonoš. Na malý zájem o průvodcovství si stěžují i na jiných místech na Břeclavsku.

Osmkrát za den musí ujít osm kilometrů, k tomu 340 schodů při převýšení 440 metrů. Tak vypadá služba průvodce Na Turoldu. „Je to velká zátěž, proto potřebuji na sezonu aspoň pět pracovníků, 
a to už je problém. Jezdívala mi sem i jedna profesorka z Brna či lidé z Prahy. Nikdo tady delší dobu bohužel nevydrží, takže problém řeším pomalu měsíc co měsíc. Dal jsem i inzerát do novin a vyvěsil ho na různých univerzitách," popsal správce jeskyně.

S nedostatkem průvodců bojují i na mikulovském zámku. „Že chybí, pociťujeme rok od roku stále víc. Máme tady sice studenty, ale turistů neustále přibývá. Nyní máme deset obsazených míst, ale potřebovali bychom tak patnáct. Navíc nikdo nevydrží v tempu celé tři měsíce v sezoně, lidé se hodně střídají," přiznal zástupce ředitele Regionálního muzea v Mikulově Karel Valenta.

Ten má za to, že častým důvodem, proč nemohou místa průvodců obsadit, je nízký plat a jazyková bariéra. „Vzhledem k tomu, že k nám jezdí spousta zahraničních turistů, je naším požadavkem
i zna­lost anglického a německého jazyka," uvedl Valenta.

„Strážce kopečku"

Lépe jsou na tom na zámcích 
v Lednici a ve Valticích. „Nikdy se nám nestalo, že bychom měli málo zájemců o místo průvodce. Máme tu především studenty, kteří se k nám každý rok vrací a k tomu tři stálé průvodce," nechala se slyšet lednická kastelánka Ivana Holásková.

Studenti obsazují průvodcovské pozice i ve Valticích. „Většinou se k nám hlásí především studenti a sezónní brigádníci. V současné době máme čtyři průvodce na zámku, jednoho na Rendez-vous, nově je také jedno místo v divadle 
a v infocentru. Přes rok tady pracují dvě stálé pracovnice," vyjmenovala zástupkyně kastelána zámku ve Valticích Michaela Suchánková.

Jedna průvodcovská pozice navíc nejspíš vznikne do budoucna v Mikulově. S dokončenou opravou kostela svatého Šebestiána a kampanily na mikulovském Svatém kopečku a otevřením naučné stezky tam totiž začnou hledat takzvaného „strážce kopečku". „Zatím jsme to jen předběžně projednávali s vedením. Měl by to být takový průvodce a ochránce přírody v jedné osobě. Fungovat bude
i jako takový vychovatel pro turisty, kteří nechápou, že co si do přírody donesou, mají si zase odnést. I proto chceme na stezku přidat ještě cedule, jak se mají návštěvníci chovat," prozradil mikulovský starosta Rostislav Koštial.