V Břeclavi spolkne nejvyšší částku úprava semaforů, které mají ulevit mnohými proklínané dopravě, kdy se 
v hlavní tepně vinoucí se ze čtvrti Stará Břeclav až po Poštornou tvoří dlouhé kolony. „Projekt je připravený 
a zpracovaný. O přesné výši nákladů bude jasno až po vyúčtování. Naše spoluúčast by měla být do čtyř milionů korun," říkal břeclavský místostarosta Jaroslav Válka (ČSSD).

S pokrytím nákladů výrazně pomůže dotace, dosáhnout může až k pětaosmdesáti procentům výloh.

Kvůli dotacím

Dopravy se týká i další z hojně komentovaných plánů – chodník k obchodnímu centru Tesco. Pěší k němu často kráčí po okraji silnice svádějící do města veškerý provoz 
od Hodonína. „Zaplatíme jej 
z městského rozpočtu. Po dořešení potřebných věcí by se mělo začít v létě," poznamenal Válka.

Lidé žijící nebo pravidelně procházející Haškovou a Veslařkou ulicí se mohou těšit ještě na zmodernizované osvětlení.

Zatímco Břeclavští se pustí zejména do věcí souvisejících s dopravou, v Hustopečích se přetřásá téma s Dukelským náměstím. Centrum akcí mezi nimiž se vyjímají Burčákové slavnosti, se má dočkat změn za zhruba dvanáct milionů korun. Výběrové řízení je 
u konce. Vedení města je chce přezkoumat, jednou z podmínek totiž byla cena do deseti milionů.

Ať už dojde ke změně, či nikoliv, jedno je jisté: „Hotovo musí být příští rok, protože na to čerpáme evropskou dotaci, kterou bude možné získat jen do konce roku," upozornil místostarosta Hustopečí Bořivoj Švásta (Zdravé Hustopeče).

A doplnil. „Celkově jsou investice o hodně nižší. Je potřeba některé věci dodělat, další pak udržet, provozovat… A splácet," sdělil Švásta.

Upraví parkoviště

Střídmější budou také v Pohořelicích, kde se pustí do druhé etapy přestupního terminálu. „Vybudujeme sociální zařízení, nebytové prostory a upravíme parkoviště. Řidiči budou moci využít čtrnáct míst pro krátkodobé zastavení," oznámil pohořelický starosta Josef Svoboda (ODS).

Nového kabátu se dočká sál Radnice. Zateplení první muž města odhadoval na čtyři miliony korun. Dalších asi deset spolkne zateplení druhého bloku mateřské školy a vznik nové sedlové střechy.

V Mikulově budou o investicích teprve jednat. „Zvažujeme, co budeme schopní udělat. Jednou z investic je další etapa rekonstrukce amfiteátru. Vše ale ještě musíme projednat na finančním výboru. Zasedneme na začátku roku," nechal se slyšet starosta Rostislav Koštial (ODS).