Na několik desítek metrů dokáže ten výbuch i přes očekávání vyděsit. Na pár metrů vážně zranit. A být u něj se takříkajíc rovná smrti. Boří les u Břeclavi je stále plný munice, která i po necelých sedmdesáti letech dokáže způsobit tragédie.

Odborníci odhadují množství dělostřeleckých granátů a dalších pozůstatků z druhé světové války na tuny. „Při pohybu v tomto terénu by si lidé měli dávat pozor, kam šlapou. A také, když nějakou munici najdou, by to měli ohlásit," říkal pyrotechnik Bohuslav Kuda, jenž ve čtvrtek stál za řízeným odpalem, jehož zvuk se rozlehl nejen po Bořím lese. V místě se konalo cvičení policistů, hasičů i lékařů.

Téma: výbuch a zranění muže, který s munici riskantně zacházel. Vše bylo naplánované do detailu. Včetně figuranta namaskovaného s vážnými popáleninami, poraněním hrudníku či ustřelenými prsty. „Boří les je stále problematický. Jen letos jsme řešili třináct případů, při nichž jsme povolávali pyrotechnika," uvedl břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Odpálení na místě

Les pravidelně navštěvují lidé na procházkách se psy, houbaři a také hledači kovů. „Naštěstí nedošlo k žádné tragické události. Stále upozorňujeme, že když někdo výbušninu najde, aby nás ihned kontaktoval. Manipulace s ní může mít fatální následky. Hledači jsou tady velkou skupinou návštěvníků, většina nálezů pochází od nich. Že by si někdo něco odnesl, potvrzené nemáme," pokračovala mluvčí.

V srpnu odborník dokonce jeden z nálezů odpálil na místě. V paměti zůstává i případ, kdy dvaašedesátiletému penzistovi z Břeclavi vybuchl granát na zahradě rodinného domu, kam si jej přinesl. Bylo léto 2012. Les mezi okresním městem a Valticemi skrývá několik míst, do nichž je vstup z bezpečnostních důvodů zakázaný. Policisté přesto mluví 
o tom, že řada lidí varovné cedule ignoruje. „Je ale na místě, aby v Bořím lese byli opatrní všichni," zmínila Haraštová.

Za druhé světové války tam Němci vybudovali muniční fabriku. Postupující Sověti poté výbušniny hromadně odstřelili. Velkou část tím však jen rozmetali do okolí. Následky jsou patrné dodnes. „Ve středu se na ministerstvu vnitra uskutečnilo jednání všech důležitých složek. Mluvilo se o pravděpodobných variantách, jak se situací naložit. Buď se vybere firma, která by les začala čistit jako tomu bylo v letech 1991 až 2003. Nebo by zvláštní skupinu zřídily Lesy České republiky. Policejní ani armádní pyrotechnici totiž nemají dostatečnou kapacitu, aby se tak rozsáhlým územím mohli zabývat," informovala mluvčí radnice okresního města Eliška Windová.

Ukradené tabulky

Vyčistit je podle ní potřeba přibližně patnáct set hektarů. Jeden z nich by přitom stál sto tisíc korun. Problémem je tak už jen najít dostatek peněz. Práce rozčleněné do etap potrvají roky. Kdy by mohly začít, je však stále nejasné. „Jsme vůbec rádi, že se jednání někam posunula. Vedení Lesů nechalo místo osázet novými tabulkami, které jsou z plastu. Ty předchozí plechové někdo vzal. Oplotit to je nereálné. Problém to je, protože jde o hojně navštěvovanou oblast," doplnila Windová.

Boří les může ukrývat až padesát tisíc kusů granátů a dalších prostředků k zabíjení. „Při běžných nálezech nevyužíváme roboty ani ochranné obleky. Pokud je munice velká a má tříštivý plášť, pak oblek nepomůže a špatně se v něm leze do výkopů. Většinou máme k dispozici lopatu, krumpáč… Bát se a mít respekt ale musíme. Pokud se přestaneme bát, je to špatné. Munice slouží k zabíjení a tuto funkci si ponechala i po mnoha letech," dodal pyrotechnik Kuda.