Dunajovický lis byl vyrobený roku 1830. „Jeho úplně prvním majitelem byl vinař s iniciálami L. P. Jeho rodina jej pak pravděpodobně vlastnila po několik generací. Na první pohled je zřejmé, že na výzdobě lisu si dal jeho výrobce záležet. Horní kláda je kromě kartuše s letopočtem a iniciálami bohatě zdobená technikou vrubořezu. Horní část i okraje klády jsou ozdobně vyřezané," uvedl Josef Šuba z Dolních Dunajovic.

Vypátrat výrobce nového dolnodunajovického symbolu je podle tamních obyvatel takřka nemožné. „Avšak musel to být člověk zručný a zkušený, který takových lisů vyrobil pravděpodobně mnoho. Málokterý vinař si totiž lis dokázal vyrobit sám. Kupříkladu šrouby bývaly původně dřevěné a dnes už je těžko představitelné vyřezávání šroubů a závitů bez pomoci moderních přístrojů. Výroba byla náročná i časově, nejčastěji používané dubové dřevo usychalo několik let. Dřevěné lisy tak vyráběli zkušení tesaři, kteří získávali zakázky v širokém okolí své dílny," doplnil Šuba.

Lis přivezli do malé obce na Břeclavsku z Drnholce. „Na jeho nákupu se takřka rovným dílem podíleli místní zahrádkáři, Vinařství Volařík, tenisový klub a dunajovičtí vinaři," dodal muž.