Provoz byl u posledního z ostrůvků v ulici svedený do jednoho pruhu kvůli opravám společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav. „Semafory v Lidické ulici jsou na místě z důvodu havárie vodovodu. I když k opravě došlo už v sobotu, je nutné ještě počkat na zpevnění únosnosti stropu," sdělili v dopolední reakci na událost zástupci břeclavské radnice na facebookovém profilu města.

Tuto informaci upřesnil ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav Jan Cabal. „Nešlo o havárii vodovodu, ale o výměnu vstupního poklopu, který byl zčásti ulomený. Kdyby se prolomil, mohlo dojít k nepříjemné havárii," uvedl ředitel.

V místě křižovatky na Lidické ulici je armaturní šachta. Vstupní poklop podle Cabala praskl pod koly těžkých aut při hustém břeclavském provozu. „Opravu jsme měli naplánovanou čtrnáct dní. Museli jsme počkat na dokončení tamního ostrůvku. O víkendu pracovníci poklop vyměnili. Betonový podklad jsme museli nechat dozrát až do pondělí, nepřálo nám počasí," dodal ředitel Vodovodů a kanalizací Břeclav.

A právě to způsobilo dopravní kolaps v okresním městě. I policisté původně počítali s tím, že obousměrný provoz bude uvolněný od pondělního rána. „Protáhlo se to zřejmě kvůli nějakým komplikacím. Odvolali jsme tam hlídku, policisté ale nejdřív museli vyřídit dopravní nehody, kterých jsme měli ráno poměrně dost," vyjádřila se břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Semafory sice ze silnice zmizely ještě dopoledne, avšak až po skončení dopravní špičky.

Podle šéfa břeclavského dopravního inspektorátu Jiřího Macha šlo o nešťastné a zbytečné zdržení při silné pondělní dopravě. „Kolony aut se táhly opravdu od Břeclavi až k Hruškám," potvrdil Mach.