Na celkové těžbě v kraji tvoří dřevo ze státních lesů, které spravuje podnik Lesy České republiky, poloviční podíl. „Od ledna 2016 řídí krajské ředitelství Brno šest lesních správ. V Jihomoravském kraji je objem těžeb stabilizován na přibližně pět set tisíc metrů krychlových za rok,” informovala mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Ilustrační foto.
Modrý život strážníků přináší dobré zprávy. Po vzoru skautů a na počest Foglara

Dřevo z Moravy
· Minulý rok vytěžili dřevaři v kraji přes milion metrů krychlových dřeva.
· Polovina objemu těžby pochází ze státních lesů.
· Velkou část jehličnanů zpracovávají dřevaři na pile v Rakousku.

Největší část vytěženého dřeva zpracovávají zaměstnanci na pile nedaleko moravských hranic v rakouském Retzu. „Podle orientačního šetření je to asi třicet procent dřeva z jehličnanů,“ dodala Jouklová.

Dalším zpracovatelem jihomoravského dřeva je firma Kronospan v Jihlavě. „Podíl z jižní Moravy je asi deset až patnáct procent z celkového množství nakoupeného dřeva. Vyrábíme z něj lisované a dřevotřískové desky“ sdělil vedoucí nákupu Vladislav Šarudi.

Kronospan dodává desky například do České republiky, Německa ale i Švédska. Je tedy možné, že je využívá i známá nábytkářská firma Ikea.

Voda v roce 1997 totálně zničila trať mezi Veselím nad Moravou a Bzencem.
Dvacet let od ničivých povodní: lidé rabovali, chleba stál až šedesát korun

Dřevo z jihu Moravy zpracovávají také v papírnách ve Štětí na Ústecku a v Paskově u Frýdku-Místku, na pile ve Ždírci nad Doubravou na Vysočině nebo v dýhárně v Uherském Ostrohu na Zlínsku.

PETR UHLÍŘ
LENKA JEBÁČKOVÁ