Pokud by Martin Mikýsek přijel k valtickému zámku a šel na prohlídku, nechal by si své drahé jízdní kolo raději pohlídat. I když to něco stojí.

„Když má někdo bicykl, co stojí třeba i pár desítek tisíc korun, tak si myslím, že by si ho radši měl nechat ohlídat. Já své kolo, když někam jdu, vůbec nenechávám bez dozoru. V případě, že by mi na něj někdo u zámku dohlédl, rád za to dvacetikorunu zaplatím," svěřil se muž z Břeclavi.

Jenže podle kastelána valtického zámku Michala Tlustáka takto příliš návštěvníků neuvažuje. „Do zámeckého areálu je zákaz vjezdu na kole. Přesto u nás cyklisty – na rozdíl od parku v Lednici – tolerujeme. Jenže problémem je nekázeň cyklistů. Své bicykly nechávají opřené všude možně," posteskl si Tlusták. Bezplatné stojany na kola totiž hledají u zámku marně.

Stojany ve dvoře památky, které jsou schopné pojmout asi padesátku kol, jsou zpoplatněné. Celodenní parkování stojí dvacetikorunu. Je pod ostrahou majitele tamního kiosku, s nímž je kastelán domluvený. K tomuto kroku přistoupila správa zámku proto, že pokud v tomto místě stojany umístí, odpovídá i za to, že se kolům nic nestane.

Na kole až do zámku

Jenže mnohým lidem se platit nechce. „Jsem překvapený reakcemi návštěvníků. Někteří si chodí i stěžovat. Nejradši by jeli na kole snad i na prohlídku. Bicykl vynesou až k pokladně. To ale není žádná úschovna," upozornil kastelán.

Řada lidí podle něj nedbá ani na cedule u brány zámku, které upozorňují, aby z jízdního kola sesedli. Ocitají se totiž na chodníku. „Zákaz vjezdu je viditelný. Ani ve městě se po chodníku nejezdí. To je to samé," podotkl Tlusták.

Jenže když na porušování předpisů někoho upozorní, rozmluva podle něj končí rychle: „Lidé nás většinou posílají víte kam." Zpoplatněná úschovna kol přitom funguje kromě zámeckého nádvoří také v nedalekém hotelu Hubertus.

Podle kastelána by byla ideální úschovna kol na náměstí Svobody s tím, že lidé by odsud přešli k zámku pěšky. Taková byla i původní vize vedení města. Zůstalo však jen u plánů. „Měli jsme tady projekt společná úschova kol. Nakonec se ale vybudovaly pouze toalety," sdělil valtický starosta Pavel Trojan.

Město také počítalo s úschovnou kol u turistického informačního centra na náměstí, jenže i z toho sešlo. „Vázlo to na jedné pracovnici. Nemůžeme si ji dovolit při tak napjatém rozpočtu, byť by službu mohl obsluhovat i brigádník," přiznal Trojan. A tak prozatím funguje dohoda s podnikatelem, který má poblíž zámku prodejnu a zároveň úschovnu kol.

To v nedaleké Lednici mohou lidé v zámeckém parku své kolo postavit do nezpoplatněných stojanů rozesetých kolem zámku. Má to ovšem svá úskalí. „Cyklisté kteří jsou ohleduplní, na to bohužel mnohdy doplatí. Krádeže kol u zámku jsou velmi časté," přiznala tamní kastelánka Ivana Holásková.

Lidé naštěstí neopírají jízdní kola o opravené fasády lednického zámku. Kastelánka je doporučuje nechávat v placené úschovně na náměstí. „Na zámku nemáme na úschovnu prostory," konstatovala.